Με τρομερή ένταση συνεχίζονται οι αντιδράσεις του Πεκίνου για την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, με τον κόσμο να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Το μέγεθος της οργής της Κίνας αποκαλύπτεται και από το Τόκιο, καθώς ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι, δήλωσε ότι πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα φαίνεται ότι προσγειώθηκαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας (ΑΟΖ), προσθέτοντας ότι αυτό ήταν το πρώτο τέτοιο περιστατικό και ότι η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε διά των διπλωματικών οδών.

«Πέντε από τους εννέα βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα πιστεύεται ότι προσγειώθηκαν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας», είπε ο Κίσι σε δημοσιογράφους, καθώς η Κίνα ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας και έντασης στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά σε ύδατα που περιβάλλουν την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Δοκιμές πυραύλων

Από την πλευρά του, το BBC, που επικαλείται το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, αναφέρει ότι η Κίνα εκτόξευσε το πρωί αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους Dongfeng, που έπεσαν στα νερά ανοιχτά των βορειοανατολικών και των νοτιοδυτικών ακτών. Κάτι τέτοιο είχε κάνει η Κίνα και το 1996, όταν και πάλι οι σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ταϊπέι είχαν επιδεινωθεί δραματικά.

Η διαφορά είναι ότι σήμερα οι ζώνες που έχουν επιβληθεί γύρω από το νησί είναι πολύ πιο κοντά στις ακτές της Ταϊβάν. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Skynews, δύο από τα πιο ισχυρά καταδρομικά πλοία της Κίνας, τα Type 55, εντοπίστηκαν ανοικτά των κεντρικών και νοτιοανατολικών ακτών του νησιού, σε απόσταση μόλις 37 μιλίων από την ξηρά.

Ασκήσεις πρωτοφανούς κλίμακας

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ταϊβάν, η κινεζική ιστοσελίδα Global Times αναφέρει ότι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί της Ταϊβάν διεξάγουν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις για τον αποκλεισμό από θαλάσσης, ξηράς και αέρος, στις οποίες χρησιμοποιούνται προηγμένα όπλα, περιλαμβανομένων των μαχητικών 5ης γενιάς J-20 και των υπερηχητικών πυραύλων DF-17.

Στο ρεπορτάζ των Global Times αναφέρεται επίσης ότι δεν έχουν ξαναγίνει τέτοιας κλίμακας ασκήσεις, καθώς θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά και συμβατικοί πύραυλοι που θα πετάξουν πάνω από το νησί, ενώ οι δυνάμεις του κινεζικού στρατού θα μπουν σε περιοχές εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων από το νησί και η λεγόμενη μέση γραμμή παύει να υφίσταται.

Αναλυτές τονίζουν στους Global Times ότι περικυκλώνοντας την Ταϊβάν ο κινεζικός στρατός αποδεικνύει τον απόλυτο έλεγχο που ασκεί το Πεκίνο στην περιοχή. Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν τέσσερις μέρες, διάστημα κατά το οποίο η Ταϊβάν ουσιαστικά θα είναι απολύτως αποκλεισμένη, λίγες ώρες μετά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις για την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ταϊπέι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr