Σαν να μην έφθανε το τηλεφώνημα από την Ουάσινγκτον που δεν γίνεται (του Μπάιντεν), σαν να μην έφθανε το τηλεφώνημα από την Ουάσινγκτον που έγινε (του Τζέικ Σάλιβαν στον Ιμπραήμ Καλίν που «πάγωσε» την Άγκυρα), σαν να μην έφθαναν οι δηλώσεις για νέες κυρώσεις λόγω των S-400, τώρα ο Ερντογάν βρίσκεται μπροστά σε νέο «κόλαφο» από τις ΗΠΑ.

Επιστολή Γερουσιαστών στον Μπάιντεν

Και, μάλιστα, διακομματικό: με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Γερουσιαστή του Όρεγκον, Ρον Γουάιντεν, και του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, η μισή και πλέον Γερουσία των ΗΠΑ συνυπέγραψε επιστολή προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με την οποία τον καλούν -χωρίς καμία περιστροφή- να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία για το ζήτημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Επιστολή-«φωτιά»

Σε μια επιστολή-«φωτιά», οι Γερουσιαστές καλούν τον Μπάιντεν «να ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνησή του να σταματήσουν άμεσα το κυνηγητό διαφωνούντων στην Τουρκία αλλά και στο εξωτερικό, να απελευθερώσουν πολιτικούς κρατούμενους και κρατούμενους συνειδήσεως, και να αντιστρέψουν την απολυταρχική πορεία τους». Παράλληλα, κατηγορούν την Τουρκία ότι επιχειρεί να πετύχει την έκδοση πολιτών της από χώρες του εξωτερικού, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ακόμα και την Interpol.

Κριτική στην εξωτερική πολιτική

Ωστόσο, η επιστολή δεν σταματά εκεί. Αντιθέτως, «σαρώνει» την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, την οποία χαρακτηρίζει ως «φιλοπόλεμη», κατηγορώντας τον ότι επιτέθηκε «ξεδιάντροπα» σε Κούρδους που πολεμούσαν το ISIS στη Συρία με τη στήριξη των ΗΠΑ, αγόρασε, παρά τις προειδοποιήσεις το αντιαεροπορικό σύστημα των S-400 και ενθάρρυνε το Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιήσει βία για να λύσει μια εδαφική διαφορά με την Αρμενία.

Πυρά ακόμα και για Καντέρ

Η επιστολή κάνει αναφορά ακόμα και στον Ενές Καντέρ, τον Τούρκο σταρ του ΝΒΑ, τον οποίο ο Ερντογάν στοχοποίησε, όπως και την οικογένειά του, όταν ο μπασκετμπολίστας άσκησε κριτική στο καθεστώς της Τουρκίας. Σε μια εξαιρετικά σκληρή αναφορά, οι υπογράφοντες Γερουσιαστές υπογραμμίζουν ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να θέτουν υψηλότερα στάνταρ στους συμμάχους και εταίρους τους και να συζητούν ειλικρινά μαζί τους για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποχώρησης της δημοκρατίας».

Όπλο στα χέρια του Μπάιντεν

Το γεγονός ότι η επιστολή αυτή υπογράφεται από περισσότερους από 50 Γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα (μεταξύ αυτών και κορυφαία ονόματα, όπως του Μιτ Ρόμνεϊ, του επικεφαλής της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ, της Λιζ Γουόρεν και του Κόρι Μπούκερ), δίνει στον Τζο Μπάιντεν ακόμα ένα «όπλο» για να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, κάτι που πλέον θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτο. Ταυτόχρονα δείχνει ότι ακόμα και τα τελευταία ίχνη προστασίας που ο Τραμπ προσέφερε στον Ερντογάν εξανεμίζονται.

TurkeyLetter

Πηγή: economico.gr