Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας χρησιμοποίησε η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, λίγες μέρες μετά την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα από τις ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Πυρά εφ’ όλης της ύλης

Σε κοινή δήλωσή τους, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής, Έλιοτ Ένγκελ, και ο Ρεπουμπλικάνος επικεφαλής, Μάικλ Μακ Κολ, κατηγορούν ανοιχτά την Τουρκία ότι με τις ενέργειές της όσον αφορά στους S-400, υποσκάπτει την ενότητα του ΝΑΤΟ και αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή, αλλά και ότι επιτρέπει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ενσπείρει διχόνοια στους κόλπους της συμμαχίας.

Παράλληλα, κατηγορούν την Άγκυρα ότι με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη βορειοανατολική Συρία «έθεσε σε κίνδυνο» τις επιτυχίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή στη μάχη κατά του ISIS και ότι ακόμα και σήμερα μαχητές υποστηριζόμενοι από την Τουρκία διαπράττουν «ανήκουστες» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στοχοποιώντας τον ίδιο τον Ερντογάν, οι δύο Αμερικανοί πολιτικοί, τον κατηγορούν ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» σε διάφορες διαμάχες στον κόσμο, καθώς, όπως σημειώνουν, έχει στείλει μαχητές, τόσο στη Λιβύη όσο και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Επίσης, για την ανατολική Μεσόγειο σημειώνουν ότι «η Τουρκία έχει κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε διαφιλονικούμενα ύδατα τα οποία διεκδικούν η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, και η Κύπρος, σύμμαχος-κλειδί και μέλος της Ε.Ε.».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων

Η κοινή δήλωσε των δύο κορυφαίων πολιτικών έρχεται σε μια βάση κατά την οποία η Ουάσινγκτον ασκεί ασφυκτική πίεση στην Τουρκία, καθώς με αφορμή το ζήτημα των S-400, έχει ανοίξει όλα τα θέματα-«φωτιά» για τον Ερντογάν, από τη δράση του στη Συρία, μέχρι τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Μάλιστα, η δήλωση κάνει λόγο για την «απειλή που η διαρκώς αυξανόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί για τις διμερείς σχέσεις» με τις ΗΠΑ και ξεκαθαρίζει ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ προκειμένου «να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να απαιτηθεί η Τουρκία να αλλάξει πορεία».

Στην ουσία, η τελευταία φράση αποτελεί και τον μεγάλο εφιάλτη του Ερντογάν, καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στην Άγκυρα, πέραν των όσων ήδη επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ για τους S-400, καθώς, όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση, «οι αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να απαντηθούν με ισχυρό τρόπο».

Πηγή: economico.gr