Την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι τα “κόκκινα δάνεια” που κατέχουν οι τράπεζες ήδη από το τέλος του έτους και το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου, θα πέσουν σε μονοψήφιο ποσοστό, εκτίμησε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Θα πουληθούν σταδιακά οι μετοχές τραπεζών 

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιήσει τις τράπεζες και για το σκοπό αυτό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πουλήσει σταδιακά τις μετοχές τραπεζών που κατέχει για λογαριασμό του Δημοσίου, όπως δήλωσε.

Ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων «κόκκινων δανείων» με κρατική εγγύηση με την ονομασία «Ηρακλής» αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό και συνέβαλε στην προσέλκυση ξένων επενδυτών στις τράπεζες καθώς και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού Δημοσίου.

Ο κ. Ζαββός απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων που δόθηκαν σε ομόλογα τα οποία εκδόθηκαν με ενέχυρο κόκκινα δάνεια στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων και επομένως το πρόγραμμα Ηρακλής δεν θα έχει κόστος για τους φορολογούμενους.

Σημαντικό ο ρόλος των Τραπεζών στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης 

Οι τράπεζες θα κληθούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι η μείωση των προβληματικών δανείων ενισχύει τις δυνατότητες τραπεζικής χρηματοδότησης επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Ζαββός υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει δραστικές αλλαγές στη λειτουργία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς δίνοντας έμφαση στην εταιρική διακυβέρνηση και στην αναμόρφωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία των θεσμών και να διευκολυνθεί η ροή επενδυτικών κεφαλαίων προς τη χώρα μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr