Μπορεί η ΕΚΤ να προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τιθάσευση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε τελειώσει ακόμα», ωστόσο, δεν είναι όλα τα νέα άσχημα.

Αντιθέτως, προς τα κάτω αναθεωρήθηκαν οι προβλέψεις της αγοράς για την πορεία του πληθωρισμού το τρέχον και το επόμενο έτος, αν και το 2025 δείχνουν ελαφρώς υψηλότερη τάση.

Αναμονή για αποκλιμάκωση

Ειδικότερα, η έρευνα των επαγγελματικών φορέων διενέργειας προβλέψεων (Survey of Professional Forecasters), την οποία οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παρακολουθούν ως κύριο δείκτη των προσδοκιών της αγοράς, έδειξε ότι οι οικονομολόγοι περιμένουν πλέον τάσεις αποκλιμάκωσης του γενικού πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα αλλά και πιο έντονες τις υποκείμενες πιέσεις.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές που συμμετείχαν στην τριμηνιαία δημοσκόπηση της ΕΚΤ αναμένουν πλέον ότι πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα κινηθεί φέτος στο 5,6% αντί του 5,9% στην προηγούμενη έρευνα και στο 2,6% το 2024 αντί του 2,7% προηγουμένως. Αντίθετα, βλέπουν επίπεδα ελαφρώς αυξημένα από την προηγούμενη έρευνα για το 2025 στο 2,2% αντί του 2,1% τότε, με τη μακροπρόθεσμη τάση όμως (2027) αμετάβλητη στο 2,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός

Ωστόσο, διαφορετικές είναι πλέον οι προσδοκίες για το λεγόμενο δομικό πληθωρισμό – που δεν προσμετρά τις έντονα ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – και οι οποίες αναβαθμίστηκαν σημαντικά για το 2023 στο 4,9% από το 4,4% που έβλεπε η προηγούμενη έρευνα. Για το 2024 και το 2025 οι εκτιμήσεις διατηρήθηκαν αμετάβλητες στο 2,8% και το 2,3% αντίστοιχα, όπως και μακροπρόθεσμα στο 2%.

Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι η πτωτική αναθεώρηση των προσδοκιών για τον γενικό πληθωρισμό αντανακλά πρωτίστως το χαμηλότερο πληθωρισμό που αναμένεται στις τιμές της ενέργειας (κυρίως στο φυσικό αέριο), ενώ η ανοδική αναθεώρηση του δομικού αντανακλά κυρίως τα πρόσφατα στοιχεία και τις προβλέψεις για υψηλότερη αύξηση των μισθών.

Αναβάθμιση της ανάπτυξης

Στο μέτωπο της ανάπτυξης του ΑΕΠ οι προσδοκίες αναβαθμίστηκαν για φέτος αλλά υποβαθμίστηκαν για τα επόμενα δύο χρόνια. Ειδικότερα, οι αναλυτές βλέπουν την ανάπτυξη στο 0,6% φέτος αντί του 0,2% προηγουμένως, το 2024 στο 1,2% αντί του 1,4% και το 2025 στο 1,6% αντί του 1,7%. Μακροπρόθεσμα διατηρήθηκαν οι προσδοκίες για αύξηση του ΑΕΠ στο 1,4%.

Τέλος, οι εκτιμήσεις για το ποσοστό ανεργίας αναθεωρήθηκαν πτωτικά για όλους τους χρονικούς ορίζοντες από 0,1 έως 0,2 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, η ανεργία στο 2023 αναμένεται στο 6,8% αντί του 7% το 2023, στο 6,8% και το 2024 αντί του 6,9% και στο 6,6% το 2025 αντί του 6,7%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr