Σε προσπάθεια «θεραπείας» των σχέσεών της με την Ουάσινγκτον φαίνεται ότι έχει επιδοθεί η Άγκυρα, μόνο λίγες ημέρες μετά την επίσημη δοκιμή του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400, η αγορά του οποίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ και την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς, F-35.

«Τεχνικές εργασίες» οι δοκιμές

Μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία προχώρησε κανονικά σε δοκιμή των S-400 σε περιοχή του Εύξεινου Πόντου, λέγοντας ότι «σε κάθε συμβόλαιο περιλαμβάνονται και τεστ. Είναι μέρος της συμφωνίας απόκτησης, είναι καθαρά τεχνικές εργασίες».

Ωστόσο, ο Ακάρ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αγοράς από την Τουρκία και του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος Patriot, το οποίο η Ουάσινγκτον πρόσφερε στην Άγκυρα, προκειμένου να μην προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού S-400, αν και το αμερικανικό σύστημα θεωρείται πιο ακριβό.

«Μπορούμε να δούμε και τους Patriot»

Μάλιστα, ο Ακάρ υπογράμμισε ότι «η απόκτηση των S-400 δεν έγινε λόγω προτίμησης αλλά αναγκαιότητας, δεν δείχνει αποξένωσή μας από το ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι «αν προκύψει τέτοια ανάγκη και εάν μας δοθούν εγγυήσεις σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογίας, την κοινή παραγωγή και το πρόγραμμα παράδοσης, μπορούμε να αγοράσουμε το σύστημα Patriot ή SAMP-T».

Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή της συμφωνίας Μόσχας-Άγκυρας, το Δεκέμβριο του 2017 για την αγορά των S-400 για το ποσό των 2,5 δισ. δολαρίων, είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με στρατιωτικούς αναλυτές να ανησυχούν ότι το πυραυλικό σύστημα θα μπορούσε να μάθει να «διακρίνει» ακόμα και τα stealth μαχητικά F-35.

Μάλιστα, νόμος που ψηφίστηκε σχετικά πρόσφατα στις ΗΠΑ μπορεί να επισύρει σοβαρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αν η Ουάσινγκτον κρίνει ότι η Άγκυρα ενσωμάτωσε τους S-400 λειτουργικά τα αμυντικά συστήματά της.

Πηγή: economico.gr