αντικειμενικές αξίες

Σε εφαρμογή τίθεται το ψηφιακό σύστημα μαζικών εκτιμήσεων αξιών ακινήτων από το2022, το οποίο θα επιφέρει  αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που οδηγεί στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ανά διετία, προσφέροντας ταυτόχρονα στους πολίτες τη δυνατότητα να γνωρίζουν πως διαμορφώνονται οι αξίες σε κάθε περιοχή της χώρας.

Οι δυνατότητες για τους πολίτες μέσω του ψηφιακού χάρτη 

Μετά τη δημιουργία του ψηφιακού χάρτη όπου κάθε πολίτης μπορεί να βρίσκει τη Τιμή Ζώνης αλλά και την αντικειμενική αξία για οποιοδήποτε ακίνητο, το οικονομικό επιτελείο έρχεται και το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιώνει τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς, βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.

Η προεργασία όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας να διασφαλίζει το διττό στόχο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής αποτελεσματικότητας.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνει το σύστημα 

To έργο συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Ειδικότερα λαμβάνει:

  •  δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλοτροίωσης,
  • δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων (π.χ. χρήσης γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος, κ.λπ.).

Το έργο, όπως αναφέρει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου αποτελεί ένα πολυχρηστικό, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και το οποίο συμβάλει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφού θα παρέχει δεδομένα ακινήτων και αξιών (data inventory) εντοπισμένων γεωχωρικά.

Από την πλευρά του ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα:

α) να βλέπει πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόμενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου,

β) να πλοηγείται σε διαδραστικούς χάρτες,

γ) να εισάγει δεδομένα και

δ) να πληροφορείται για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τον ενδιαφέρει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr