“Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος αυτής της δύσκολης διαδρομής.Τα μέτρα έχουν δοκιμάσει τις αντοχές όλων μας, και των πολιτών και της κυβέρνησης”, ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ‘Ακης Σκέρτσος μιλώντας στην εκπομπή του Action24, Evening Report του Γιώργου Κουβαρά.  Και πρόσθεσε:Όμως δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, κι η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα έναν χρόνο τώρα μέσα στη διαχείριση αυτού του μεγάλου πανδημικού φαινομένου έχει καταφέρει να βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ των 27 της ΕΕ σε απώλειες ζωών, που ήταν και ο πρωταρχικός στόχος να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε”.

Όπως είπε, τα συνεχή μέτρα “προκαλούν μια φυσική κόπωση μπορούμε να πούμε ότι πολλές φορές προκαλούν τον κόσμο να προσπαθήσει να ξεγελάσει το σύστημα ακριβώς για να ανακτήσει κάποιους από τους βαθμούς ελευθερίας που έχει στερηθεί όλο αυτό το διάστημα.

“Βρισκόμαστε πολύ χαμηλά σε αριθμό κρουσμάτων”

Ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε ακόμη ότι συνεχώς βλέπουμε πως βρισκόμαστε πολύ χαμηλά σε αριθμό κρουσμάτων κι έχουμε καταφέρει να στηρίξουμε οικονομικά επιχειρήσεις και εργαζομένους χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας.

  • Σε ερώτηση αναφορικά με το γιατί δεν αποδίδουν τα μέτρα και τι κάνουμε λάθος, απάντησε: “Τα μέτρα αποδίδουν στο βαθμό που μπορούν να αποδώσουν. Δηλαδή έχουμε καταφέρει να γλιτώσουμε δύο από τα τρία κύματα που έχουν σαρώσει ήδη τον υπόλοιπο κόσμο, χώρες όπως η Μ. Βρετανία, το Ισραήλ, την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Ελλάδα ουσιαστικά έχει αντιμετωπίσει ένα βαρύ κύμα αυτό του φθινοπώρου-χειμώνα και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να διαχειριστούμε το επόμενο”.

Πρόσθεσε πως έχουμε τα νέα στελέχη του ιού που ενισχύουν τη μεταδοτικότητα του ιού και ουσιαστικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου που είναι πιο αυστηρά, έχουν καταφέρει να ανακόψουν αυτή την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Τόνισε ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα θα είχαμε πολύ περισσότερα κρούσματα και πολύ μεγαλύτερη πίεση στο Σύστημα Υγείας. “Αυτό το οποίο ζητάμε τώρα είναι να δοκιμάσουμε και μια σειρά νέων παραμετροποιήσεων που πρέπει να γίνουν στο σύστημα των μετακινήσεων, να περιορίσουμε την κινητικότητά μας, να κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια για να περάσουμε και τον μήνα Μάρτιο”. Όπως είπε είχε τονιστεί από την αρχή ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι οι πιο δύσκολοι μήνες λόγω της έξαρσης των ιώσεων.

“Η οικονομία δεν έχει μεγάλες αντοχές”

Παράλληλα επεσήμανε πως “η οικονομία δεν έχει μεγάλες αντοχές συνεπώς πρέπει να κάνουμε όλοι τα καλύτερο που μπορούμε για να εφαρμόσουμε το lockdown όπως το εφαρμόσαμε και τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Είναι στο χέρι μας, βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος αυτής της δύσκολης διαδρομής”.

  • Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από την αντιπολίτευση, επεσήμανε επιδεικνύοντας τον πίνακα που μας κατατάσσει στην 23η θέση όσον αφορά τις απώλειες ζωών στην Ευρώπη των 27, πως αυτός είναι ο πιο κρίσιμος δείκτης. “Από αυτόν θα κριθούμε και από την επίδοσή μας στην οικονομία όπου κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε”, τόνισε.

Είπε επίσης πως βλέπουμε ότι όλη η υπόλοιπη Ευρώπη σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC είναι στο βαθύ κόκκινο ενώ η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση άρα “κάτι κάνουμε καλύτερα από τους υπόλοιπους”.

Σε ερώτηση για το αν είναι αυτό το τελευταίο lockdown, απάντησε:

  • “Ναι, μπορούμε να πούμε ότι από τον Απρίλιο θα έχουμε μία σταδιακή άρση, μόνιμη πλέον πολλών περιοριστικών μέτρων που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της οικονομίας και συγκεκριμένων κλάδων. Θεωρούμε ότι τον Μάρτιο, κάποια στιγμή πρέπει να λειτουργήσει το λιανεμπόριο και θα λειτουργήσει και τον Απρίλιο, υπό καλές καιρικές συνθήκες μπορεί να ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους και η εστίαση”.

Το 55% με 60% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί έως τον Ιούνιο

Για τον εμβολιασμό ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως με βάση το χρονοδιάγραμμα και την εξέλιξη που έχουμε για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astra και για τους άνω των 65 επιταχύνεται η διαδικασία εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60.

Έτσι το τείχος ανοσίας που χτίζεται σε μια πρώτη φάση και θα περιλαμβάνει ανθρώπους άνω των 60 και ευπαθείς ομάδες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου θα έχει ολοκληρωθεί αρχές Μαΐου. Από κει και πέρα το δεύτερο τρίμηνο του 2021 αναμένουμε κάποια εκατομμύρια δόσεις και προβλέπουμε ότι 5 με 5,5 εκατ. Έλληνες και Ελληνίδες, δηλαδή ποσοστό 55% με 60% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε ότι θεωρήθηκε πρώιμο όταν το πρωτοανέφερε ο πρωθυπουργός αλλά στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ίδια η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα και πρέπει να δούμε στην πράξη πώς μπορεί να λειτουργήσει.

Στις 17 Μαρτίου υπάρχει μια συνεδρίαση που θα εξεταστούν αναλυτικά οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει και όπως είπε πρόκειται για κάτι που θα βοηθήσει ειδικά τη δική μας οικονομία που είναι τουριστική να ανοίξει ταχύτερα, να υποδεχθεί περισσότερους τουρίστες και να ανακτήσουμε ένα μέρος των ζημιών που υποστήκαμε την περσινή χρονιά. ‘Αρα το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μία νίκη δική μας κατ’ αρχάς προς τους Έλληνες πολίτες αλλά κι ένα διαβατήριο για εύκολα ταξίδια από και προς την Ελλάδα.

Πηγή: economico.gr