Ακόμα ένα βήμα απομάκρυνσης από τις ΗΠΑ έκανε η Τουρκία -παρά το γεγονός ότι οι κυρώσεις σε βάρος της για την αγορά των S-400 δεν έχουν ακόμα μπει σε εφαρμογή-, τουλάχιστον στο πεδίο των εξοπλισμών.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) ανακοίνωσε ότι η χώρα προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή και την παραγωγή μιας νέας τορπίλης, η οποία θα «αντικαταστήσει» τις αμερικανικές τορπίλες που διαθέτει το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Θα εξαλειφθεί η εξάρτηση από τις ΗΠΑ

Μάλιστα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο Ισμαήλ Ντεμίρ, ο Πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter την έναρξη του προγράμματος ανάπτυξης ελαφριάς τορπίλης με την ονομασία «Orka», αναφέροντας ότι «ξεκινά το έργο για την ανάπτυξη τορπίλης 324 χιλιοστών για να καλυφθούν οι ανάγκες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού».

Ο Ντεμίρ, που αποτέλεσε τον κύριο στόχο των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία για την απόκτηση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, πρόσθεσε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα αναλάβουν οι εταιρείες Roketsan και ASELSAN, ενώ ανέφερε ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξαλειφθεί η εξάρτηση της Τουρκίας από την προμήθεια τορπιλών, «φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ.

«Στο κάδρο» και η Ελλάδα

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Roketsan «έβαλε στο κάδρο» εμμέσως και την Ελλάδα, ανακοινώνοντας ότι το σχέδιο προχωρά στο πλαίσιο της υπεράσπισης της «Γαλάζιας Πατρίδας», ήτοι του αμυντικού -ή στην πραγματικότητα, επιθετικού- δόγματος της Άγκυρας για επέκταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας τις συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο.

Πηγή: economico.gr