Τσαβούσογλου Oruc Reis
epa06879655 Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu attends the ‘Nato Engage’ forum on the sidelines of the NATO Summit in Brussels, Belgium, 11 July 2018. NATO member countries’ heads of states and governments gather in Brussels on 11 and 12 July 2018 for a two days meeting. EPA/TATYANA ZENKOVICH

Νέα επίθεση, με ακραία προκλητικούς ισχυρισμούς, εξαπέλυσε κατά της Αθήνας το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα «δεν έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στις ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας  οι οποίες γίνονται 15 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της ενδοχώρας, στην ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι έρευνες του Oruc Reis θα γίνουν «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

«Είναι απαράδεκτο (σ.σ. η Ελλάδα) να εναντιώνεται στην Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και επιχειρεί 15 χιλιόμετρα από την τουρκική ενδοχώρα», ανέφερε η Άγκυρα και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Αθήνας ως «αβάσιμους και μακριά από το Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως οι «μαξιμαλιστικοί ισχυρισμοί της Αθήνας βασίζονται στον Χάρτη της Σεβίλλης», ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι «νομικά άκυρος», επικαλούμενη τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκής Ένωση.

«Όπως υποστηρίζει η Ελλάδα, το γεγονός ότι το Καστελλόριζο δημιουργεί θαλάσσια ζώνη 40 χιλιάδων τ.χλμ. είναι ασύμβατο με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων. Η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά πως οι απαιτήσεις της είναι μαξιμαλιστικές. Αναμένουμε να αποσύρει αυτές τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις, να τερματίσει τις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που ανεβάζουν την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και να επιστρέψει σε έναν ειλικρινή διάλογο», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Πηγή: economico.gr