Ακριβά τα επιτόκια δανεισμού για μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Μικρές έως ελάχιστες μειώσεις στα επιτόκια σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, αυξήσεις στα επιτόκια δανείων προς μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, αλλά ταυτόχρονα μείωση των επιτοκίων για μεγάλα ποσά δανεισμού και κυρίως προς επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάπτυξης: Αυτή την πολιτική ακολουθούν το τελευταίο διάστημα  οι τράπεζες στη χώρα μας όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Ο κλοιός των υψηλών επιτοκίων

Τη στιγμή που οι τράπεζες αντλούν φθηνό χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με έως και αρνητικά επιτόκια συνεχίζουν να χρεώνουν υψηλά επιτόκια στους πελάτες τους, παρά το γεγονός ότι και ο πληθωρισμός τους προηγούμενους μήνες ήταν σε αρνητικούς ρυθμούς.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία το Σεπτέμβριο

  • Στα καταναλωτικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο υπήρξαν μικρές μειώσεις στο 11,29% από 12,03% τον Αύγουστο ενώ μεγαλύτερη ήταν η μείωση στα καταναλωτικά όταν ο πελάτης προσφέρει στην τράπεζα εξασφαλίσεις η μείωση έφθασε στο 9,93% έναντι 11,36% τον Αύγουστο.
  • Για τα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες οι τράπεζες συνεχίζουν να επικαλούνται κινδύνους και αύξησαν τα επιτόκια στο 5,09% από 4,70% τον Αύγουστο. Ακόμη και αν ο ενδιαφερόμενος παρείχε εξασφαλίσεις το επιτόκιο ήταν αυξημένο από 4,54% σε 4,93%.
  • Αντίθετα στα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις και ανάλογα με το ύψος του δανεισμού υπήρξε μείωση επιτοκίων. Το μέσο επιτόκιο στα επιχειρηματικά δάνεια μειώθηκε στο 2,69% από 3,33% τον Αύγουστο. Για δάνεια πάνω από 100.000 ευρώ το επιτόκιο είχε μικρή μείωση στο 3,28% από 3,35%. Η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη για δάνεια άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ φθάνοντας στο  2,41% από 3,15% τον Αύγουστο.
  • Τα επιτόκια των δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, στο 4,61% από 4,63%.

Η σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη

Το πόσο ακριβό παραμένει το χρήμα στη χώρα μας προκύπτει και από τη σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν παρόμοια προβλήματα με την ελληνική οικονομία, όπως οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου και η Ιρλανδία. Για παράδειγμα το Σεπτέμβριο

  • Το μέσο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο στην Ελλάδα στο 11,29%, όταν στην Ευρωζώνη ήταν 5,44% και στις υπόλοιπες χώρες μεταξύ 3,16% στην Ισπανία έως 8,12% (Ιρλανδία).
  • Το μέσο επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 2,87%, έναντι 1,30% στην Ευρωζώνη ενώ στην Ιρλανδία που είχε το υψηλότερο ήταν 2,74%.
  • Στα επιχειρηματικά δάνεια κάτω των 250.000 ευρώ και με διάρκεια έως τρία έτη, στην Ελλάδα το επιτόκιο είναι 4,35%, έναντι 1,80% στην Ευρωζώνη.
  • Στα μεγάλα δάνεια, το επιτόκιο στην Ελλάδα είναι 2,41% -κυμαινόμενο ή σταθερό για ένα έτος- και στην Ευρωζώνη 1,26%.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr