Ακριβαίνει το χρήμα για τις Ελληνικές επιχειρήσεις

Σε ανοδική φάση έχουν εισέλθει τα ευρωπαϊκά επιτόκια – ως απόρροια της αναταραχής που προκαλεί στις αγορές ο πόλεμος στην Ουκρανία – ενώ δεν αποκλείεται επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης τους επόμενους μήνες από τις κεντρικές τράπεζες. Αυτό αναμένεται να επηρεάσει το κόστος χρήματος για τις επιχειρήσεις και στην Ελλάδα

Ενδεικτικά των τάσεων που επικρατούν σήμερα είναι και τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Το Euribor διάρκειας ενός μηνός από το -0,648% λίγο πριν το τέλος του 2021 έχει αναρριχηθεί πλέον στο -0,544%. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για όσα δάνεια είναι συνδεδεμένα μαζί του έχει αυξηθεί κατά περίπου 10 μονάδες βάσης.
  • Το Euribor τριών μηνών από το -0,603% στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, βρίσκεται σήμερα στο -0,427%. Δηλαδή έχει ενισχυθεί κατά 18 μονάδες βάσης.

Πόσο επιβαρύνονται οι Έλληνες δανειολήπτες

Η επιβάρυνση για τους Έλληνες δανειολήπτες από αυτές τις διαφορές εξαρτάται από τους όρους των συμβάσεων που έχουν υπογράψει. Συγκεκριμένα:

  • Σε κάποια δάνεια το επιτόκιο βάσης παραμένει στο 0% για όσο διάστημα το euribor βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δανειολήπτες την έχουν γλυτώσει προς το παρόν. Μέχρι φυσικά να διαμορφωθεί σε θετικό έδαφος ο συνδεδεμένος διατραπεζικός δείκτης.
  • Στα δάνεια όμως που δεν υπάρχει αυτός ο όρος, η σχετική επιβάρυνση έχει περάσει εξ ολοκλήρου στο τελικό επιτόκιο, με αποτέλεσμα οι μηνιαίες ή τριμηνιαίες καταβολές να έχουν αυξηθεί.

Για παράδειγμα, σε ένα δάνειο με επιτόκιο euribor 3 μηνών πλέον spread 2,50%, το ετησιοποιημένο κόστος διαμορφώνονταν σε 1,89% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σήμερα, έχει αναρριχηθεί στο 2,07%, με αποτέλεσμα την αύξηση της μηνιαίας δόσης κατά 10 ευρώ για κάθε 100.000 ευρώ δανείου με υπολειπόμενη διάρκειας αποπληρωμής τα 15 έτη.

Τι επιλογές έχουν οι δανειολήπτες

Το μόνο που έχουν να κάνουν όσοι αποπληρώνουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και δεν θέλουν να ρισκάρουν μία αύξηση του κόστους εξυπηρέτησής τους, είναι να κλειδώσουν τις δόσεις τους, γυρίζοντάς το συντομότερο δυνατόν σε σταθερό επιτόκιο.

Την ίδια επιλογή έχουν και όσοι αναζητούν σήμερα νέα χρηματοδότηση και επιζητούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων το ύψος των τόκων που θα πληρώσουν.

Μάλιστα, η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογές στα τιμολόγιά τους μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr