Νέα «όπλα» στη μάχη κατά της ακρίβειας φαίνεται ότι ετοιμάζεται να ρίξει η κυβέρνηση, με έμφαση στην ελάφρυνση για τους καταναλωτές του κόστους της ενέργειας.

Μεγαλύτερη επιδότηση στο ρεύμα

Συγκεκριμένα, μόνο λίγες ημέρες μετά τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη ΔΕΘ, για τα 150 εκατ. ευρώ του Ταμείου Μετάβασης, φαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο, αξιοποιώντας τις καλύτερες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και τον δημοσιονομικό χώρο που αυτές δημιουργούν, φέρεται να εξετάζει την αύξηση του ποσού της επιδότησης του ρεύματος για όλους τους πολίτες. Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στον Νοέμβριο, οπότε και θα έχει ξεκαθαρίσει σημαντικά το τοπίο σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας το 2021 και το δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει.

Αύξηση στο επίδομα θέρμανσης

Από την άλλη, όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, ο προϋπολογισμός του μέτρου θα αυξηθεί στα 100 εκατ. ευρώ και η παρέμβαση θα επικεντρωθεί στην αύξηση του ποσού βάσης από τα 220 ευρώ που είναι σήμερα στα 240,6 ευρώ. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα καταγραφεί αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, καθώς το φετινό επίδομα θα διατεθεί με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Προς το παρόν εκτιμάται ότι η τιμή λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης θα βγει στο 1,05 ευρώ ανά λίτρο, κάτι που σημαίνει αύξηση της τάξεως του 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Με αντίστοιχη αύξηση του επιδόματος κατά 20%, σε μεγάλο βαθμό απορροφάται η επιβάρυνση για τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Παραμένουν ως έχουν οι Ειδικοί Φόροι

Πάντως, το μόνο βέβαιο, για την ώρα είναι ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πειράξει τους Ειδικούς Φόρους στα καύσιμα, αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακόμη και το 2020, χρονιά πανδημίας, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης απέδωσε 457 εκατ. ευρώ, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια 159 εκατ. ευρώ, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο 32 εκατ. ευρώ, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης 1,319 δισ. ευρώ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στις βενζίνες 1,9 δισ. ευρώ, με τον ειδικό φόρο στο υγραέριο να αποδίδει 94 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr