Εντογάν Λιβύη

Με άγριο παρασκήνιο, αλλαγή συμμαχιών και στροφή στο σκληροπυρηνικό ισλαμικό κίνημα, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Λιβύη μετά την εκεχειρία και να επιβάλει στην ηγεσία της επόμενης κυβέρνησης της χώρας δύο πρόσωπα με στενούς δεσμούς με την Αγκυρα.

Ο “ανθρωπος του Χάφταρ” και το τουρκολυβικό Μνημόνιο

Πίσω από αυτές τις κινήσεις, όπως γράφει η εφημερίδα «The Arab Weekly» βρίσκεται ο φόβος του τούρκου προέδρου για ακύρωση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου εάν επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου αναλάβει ο Αγκίλα Σάλεχ και επικεφαλής της κυβέρνησης οριστεί ο Φατχί Μπασάγκα.

Το δίδυμο Σάλεχ – Μπατσάγκα προωθείται τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από την συμμαχία Γαλλίας-Αιγύπτου, και το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι στηρίζεται και από την Λιβυκή Μουσουλμανική Αδελφότητα, έως τώρα σύμμαχο της Αγκυρας.

Θεωρείται, δε, ότι ο Αγκίλα Σάλεχ , ο οποίος είναι «δεξί χέρι» του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιήσει διαδικασία ακύρωσης τoυ μνημονίου που υπέγραψε πριν ένα χρόνο η Τουρκία με τον αλ Σάρατζ.

Η συμμαχία με το “Κίνημα των Μουφτήδων”

Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει η Arab Weekly, στην Αγκυρα επικρατεί οργή για την Λιβυκή Μουσουλμανική Αδελφότητα, με τον Ερντογάν να διαμηνύει ότι θα θέσει τέρμα στην συμμαχία και να ρίχνει γέφυρες προς το «Κϊνημα των Μουφτήδων».

Το «Κίνημα» είναι γνωστό και ως η “Μαχητική Ομάδα της Λιβύης”, μια οργάνωση που φημίζεται για την σκληροπυρηνική της δράση και η οποία απορρίπτει οποιαδήποτε συμφωνία που θα μπορούσε να φέρει τους αντιπάλους της στην εξουσία.

Τον τελευταίο καιρό, τα λιβυκά ΜΜΕ που συνδέονται με τους ισλαμιστές διακινούσαν δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες εξέφραζε την οργή του για την προσέγγιση του Μπασάγκα με την Γαλλία και την Αίγυπτο. Η πηγή αυτών των δηλώσεων δεν αποκαλύφθηκε.

Κύκλοι που έχουν σχέση με το Κίνημα των Μουφτήδων  έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία επιθέσεων κατά του Μπασκάγκα, κατηγορώντας τον για “προδοσία” και για αποκάλυψη στρατιωτικών μυστικών που αφορούν την Τουρκία, στην διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αίγυπτο.

Η Τουρκία υπολογίζει και στηρίζει τον Αμπντούλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα, έναν επιχειρηματία από την Μισράτα, για το αξίωμα του επικεφαλής του Προεδριού Συμβουλίου. Ο Νταμπαϊμπά στηρίζεται εξαιρετικά από τον θείο του, τον επιχειρηματία Αλί αλ Νταμπάιμπα, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του δορυφορικού καναλιού Salam που εκπέμπει από την Τουρκία. Η Αγκυρα, επίσης στηρίζει τον Αμπντέλ Ουαχάντ αλ Αμπίντι από την ανατολική Λιβύη, για την πρωθυπουργία.

Πηγή: economico.gr