τουρκικό προϋπολογισμό

Ολοένα και πιο ζοφερές είναι οι εξελίξεις για την οικονομία της Τουρκίας, ο πληθυσμός της οποίας δοκιμάζεται έντονα, πλέον, από την ακρίβεια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η τουρκική λίρα έχει διολισθήσει κατά 45% έναντι του δολαρίου φέτος, με τον πληθωρισμό να παραμένει στα ύψη.

Την ίδια στιγμή, όμως, σοκ προκαλούν τα νέα στοιχεία για το αναγκαστικό «μαχαίρι» που βάζει στον προϋπολογισμό η πορεία της τουρκικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Σκάϊ ), η φτώχεια του λαού δεν είναι το μοναδικό ζήτημα, καθώς η υποτίμηση της λίρας έχει προκαλέσει μια αλυσίδα προβλημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει στον προϋπολογισμό της Τουρκίας.

Απώλεια της τάξης των 81 δις ευρώ για τον τουρκικό προϋπολογισμό

Συγκεκριμένα, εξήγησε, ο προϋπολογισμός της Τουρκίας που κατατέθηκε τον Οκτώβριο ήταν ύψους 211 δισ. δολαρίων. Σήμερα όμως, ο προϋπολογισμός κατρακύλησε στα 130 δισ. (!), μια απώλεια της τάξης των 81 δισ., σε διάστημα μόλις δυο μηνών.

Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αυτή η εξέλιξη θα έχει άμεσο αντίκτυπο, αρχικά, στο δημόσιο χρέος και στα εξοπλιστικά προγράμματα. Οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά θα πρέπει να μειωθούν, καθώς όλοι οι υπολογισμοί και συναλλαγές γίνονται σε δολάριο.

Αντιπολίτευση για Ερντογάν: Τώρα τρέχει στους εμίρηδες

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν δήλωσε προτού αναχωρήσει για το Κατάρ ότι είναι υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι «και η θρησκεία μας το λέει αυτό».

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας, ωστόσο, είχε συνάντηση με ξένους επενδυτές στους οποίους διεμήνυσε ότι η πιθανότητα να μειωθούν τα επιτόκια είναι πολύ μικρή.

Με αφορμή το νέο ταξίδι στο Κατάρη, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι όποτε έχει ανάγκη τρέχει στους εμίρηδες.

Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, σημείωσε ότι «πήγατε και αγκαλιάσατε αυτούς που είπατε ότι στήριξαν την απόπειρα πραξικοπήματος. Μα τι στομάχι έχετε;

Ο κύριος πρόεδρος μας τώρα έτρεξε στο Κατάρ. Ο Καταριανός δήλωσε ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης, θα εξετάσουν επενδυτικές ευκαιρίες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr