Αλέξης Τσίπρας: «Έχουμε γίνει πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι

«Πάμε στις κάλπες με την αισιοδοξία ότι μπορούμε και θα κάνουμε ό,τι περνά απ’ το χέρι μας μέχρι το τελευταίο λεπτό για να ανατρέψουμε αυτούς τους συσχετισμούς, να δώσουμε ελπίδα, δικαιοσύνη, προοπτική στην κοινωνία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στα Άνω Ιλίσια όπου περιόδευσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι «ξέρουμε με ποια πλευρά είμαστε, με τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας, με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Δεν είμαστε με αυτούς που έχουν απρόσμενα κέρδη, είμαστε με αυτούς που έχουν απρόσμενες δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Έχουμε γίνει πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει την αίσθηση πως «έχουμε γίνει πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι», τονίζοντας ότι αυτή τη φορά θα μπουν στο επίκεντρο της συζήτησης τα πραγματικά προβλήματα -υγεία, παιδεία, ακρίβεια, πλειστηριασμοί- «δεν θα συζητάμε για ανοησίες, θα συζητάμε για το ποιες πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν στο αύριο». Τόνισε ότι στις 25 Ιουνίου «πρέπει να βάλουμε πάνω τις ζωές μας, τις ανάγκες μας και να σταματήσουμε αυτή την πορεία διάλυσης και κοινωνικής λεηλασίας». Είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, «απόλυτα ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και κοστολογημένο», «δίνει δύναμη στην κοινωνία και συνοψίζεται στο εξής: αύξηση των μισθών, μείωση των τιμών και ρύθμιση των χρεών, στήριξη της παιδείας, της δημόσιας υγείας, της κοινωνίας». Σχολίασε ότι «τα παπαγαλάκια θα πουν πάλι ότι το πρόγραμμα μας κοστίζει ακριβά, αλλά όταν τους είπα να πάμε να μετρηθούν τα προγράμματα μας στο ΓΛΚ αρνήθηκε ο κ. Μητσοτάκης». Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, «πόσο κοστίζει η ζωής της 63χρονης και της 19χρονης που χάθηκαν επειδή δεν είχαμε προσωπικό στο ΕΚΑΒ, πόσο κοστίζει η ζωή του εργάτη που χάθηκε στο Πέραμα, πόσο κοστίζει η αξιοπρέπεια, η ασφάλεια και η ζωή;».

“Η κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι μια νέα κάλπη”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι μια νέα κάλπη. Σημείωσε ότι στις προηγούμενες εκλογές της απλής αναλογικής χάθηκε η ιστορική ευκαιρία «γιατί την ώρα που εμείς δίναμε το χέρι της συνεργασίας στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις και μας ένοιαζε πώς θα κυβερνηθεί η χώρα και τι θα γίνει για τον τόπο, αυτοί ήθελαν αυτό το χέρι να το κόψουν αν ήταν δυνατόν και έκαναν μονομέτωπο αγώνα σε εμάς και άφηναν ανενόχλητο τον κ. Μητσοτάκη». «Πέρασε αυτή η περίοδος, τώρα έχουμε μια νέα εκλογική μάχη», προσέθεσε, τονίζοντας ότι τα κυβερνητικά σχέδια που αντιπαρατίθενται σε αυτή τη νέα εκλογική αναμέτρηση είναι αυτό της ΝΔ «που κυβέρνησε 4 χρόνια και θέλει να συνεχίσει έτσι, και το εναλλακτικό είναι αυτό που έχουμε εμείς». «Δεν βλέπω καμία άλλη πολιτική δύναμη να καταθέτει εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Έχουν σχέδια πώς θα γίνουν ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Τους απαντάμε: δεν είναι εύκολο να γίνετε ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν φωτοβολίδα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει και εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειοψηφία και τα λαϊκά συμφέροντα».

Είπε ότι τις τελευταίες μέρες «βλέπουμε αυτά που κρύφτηκαν στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, βλέπουμε τι σημαίνει διάλυση του ΕΣΥ, βλέπουμε πώς έχει απαξιωθεί η ανθρώπινη ζωή, τι σημαίνει να έχεις μια κυβέρνηση που έχει επενδύσει στο να δίνει φοροελαφρύνσεις στους πλούσιους και να λεηλατεί τη μεσαία τάξη και τα νοικοκυριά με υψηλή έμμεση φορολογία». Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι σπαταλήθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια σε ημέτερους, κλειστούς διαγωνισμούς, απευθείας αναθέσεις και επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές τα καρτέλ της ενέργειας, της διύλισης και των σούπερ μάρκετ και «βλέπουμε τώρα πόσο γυμνή είναι η χώρα από δημόσιες υποδομές για να στηρίξουμε την ανθρώπινη ζωή».

Τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν το 2023 «να βλέπουμε άνθρωποι να φεύγουν σαν το σκυλί στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου» και μια 19χρονη έγκυος, επειδή δεν υπάρχει προσωπικό για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Σχολίασε ότι πριν πάει ο ίδιος το πρωί στο Λαϊκό, ο κ. Μητσοτάκης πήγε «εκτάκτως» στον Άγιο Σάββα «να κάνει σύσκεψη και να μας πει ότι έχει στηρίξει το ΕΣΥ αυτά τα 4 χρόνια». «Ας πάει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο να δει ποια είναι η εικόνα στα εξωτερικά ιατρεία», προσέθεσε. Ανέφερε πως επί ΣΥΡΙΖΑ «όταν η τρόικα ήταν πάνω απ’ το κεφάλι μας, στο Λεκανοπέδιο είχε 84 ασθενοφόρα το ΕΚΑΒ, ενώ σήμερα έχει 52». Γιατί, συνέχισε, «παρότι είχαμε μνημόνια κάναμε πάνω από 300 προσλήψεις διασωστών στο ΕΚΑΒ ενώ αυτοί τα 4 τελευταία χρόνια άφησαν 560 εργαζόμενους να φύγουν χωρίς να τους αντικαταστήσουν». Προσέθεσε ότι στην Κω στα μνημονιακά χρόνια είχαμε τρεις βάρδιες με δυο ασθενοφόρα στις δύο πρώτες και ένα στη βραδινή βάρδια γιατί είχαμε 15 διασώστες. «Σήμερα έχουν αφήσει μονάχα 8 διασώστες και υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια. Δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν 700 διασώστες όταν αποφάσισαν να προσλάβουν 1.000 αστυνομικούς για πανεπιστημιακή αστυνομία για να καλύπτουν τις ιδεοληψίες τις Δεξιάς;», σχολίασε. «Δεν νοιάστηκαν για τη δημόσια υγεία, δεν νοιάζονται για την κοινωνία και τον άνθρωπο», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ιδιωτική δαπάνη για την υγεία και πως υπάρχει τεράστιο περιθώριο κερδοσκοπίας στην υγεία.

«Επίκειται τσουνάμι πλειστηριασμών»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αύξηση των μισθών, με μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ και πλαφόν στα κέρδη των καρτέλ τής ενέργειας και της διύλισης. «Αφήστε τα ”απρόσμενα” κέρδη, τα απρόσμενη κέρδη έχουν απρόσμενη φορολόγηση», τόνισε. Σημείωσε ότι ενώ η Κομισιόν είχε συμβουλέψει τις χώρες να μειώσουν τον ΦΠΑ αρνήθηκαν μόνο η Σλοβακία, η Μάλτα και η Ελλάδα και πως η χώρα μας το έκανε για να βγάζει 6 δισ. περισσότερα δημόσια έσοδα τους τελευταίους 16 μήνες, «για να δίνει στοχευμένες επιδοτήσεις, τα οποία δεν πηγαίνουν στην τσέπη του πολίτη αλλά στις εταιρείες των καρτέλ της ενέργειας, της διύλισης και της εφοδιαστικής αλυσίδας για να κρατάνε ψηλά τις τιμές». Μίλησε για «colpo grossο» Μητσοτάκη, για τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος. Τόνισε ότι τώρα η Κομισιόν είπε ότι πρέπει να τελειώσουν οι επιδοτήσεις και σχολίασε πως όταν γίνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης απλά θα τις κόψει γιατί θα έχει εκλεγεί, θα έχει φύγει από την κάλπη και δεν θα έχει να δώσει λογαριασμό.

Επιπλέον προειδοποίησε ότι «επίκειται τσουνάμι πλειστηριασμών αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική της απόλυτης άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας και της μεταφοράς περίπου 700.000 ενυπόθηκων δανείων αξίας 40 δισ. από τις τράπεζες στα funds». Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με σχέδιο ρύθμισης, προστασίας της πρώτης κατοικίας, αναστολής πλειστηριασμών για αξία μέχρι 300.000 μέχρι να εφαρμοστεί το συνολικό σχέδιο της ρύθμισης, που υποχρεώνει τους πιστωτές να πάρουν τη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr