Αλίεφ Αζερμπαϊτζάν

Να αυξήσει την δυναμικότητα του αγωγού του «Νότιου Καυκάσου» για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ενεργειακούς πόρους και εμπορεύματα, πρότεινε στη Γεωργία, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε χθες στην Γεωργία, ο Αλίεφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Ιράκλιι Γκαριμπασβίλι, δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να αυξήσει τον όγκο φυσικού αερίου, που διοχετεύεται ετησίως στην Ευρώπη μέσω Γεωργίας και Τουρκίας, έως τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ήδη από το 2027.

Με 5 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου θα εφοδιάσει την Ευρώπη 

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα εφοδιάζει ετησίως τους ευρωπαίους καταναλωτές με 5 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου μέσω του αγωγού Μπακού – Τμπιλίσι- Τζεϊχάν.

Ο Ιλχάμ Αλίεφ υποσχέθηκε επίσης ότι ετησίως θα προμηθεύει τις ευρωπαϊκές χώρες με 157 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας κάνοντας χρήση των αγωγών υψηλής τάσης της Γεωργίας και της Τουρκίας, όπως και ότι θα διευρύνει την διαμετακόμιση εμπορευμάτων από την κεντρική Ασία προς την Δύση.

Έτοιμη η Γεωργία να συμμετάσχει σε όλα τα προγράμματα διαμετακόμισης

Με τη σειρά του, ο Γεωργιανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε όλα τα προγράμματα διαμετακόμισης και ευχαρίστησε τον Αζέρο πρόεδρο για την δημιουργία τους τριμερούς σχήματος «Γεωργία-Αζερμπαϊτζάν- Αρμενία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Svoboda.org

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr