Πανδημία τουρισμός

.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι το άνοιγμα του τουρισμού έφερε και αναζωπύρωση των κρουσμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Εάν η έξαρση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το “άνοιγμα” του Τουρισμού, θα το είχαμε δει από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο».

«Η αντιπολίτευση και ειδικά ο κ. Τσίπρας, με τοποθέτησή του στη Βουλή, μας ζητούσε τον Μάιο να ανοίξουμε τον Τουρισμό και μας ρωτούσε γιατί δεν το κάναμε ακόμα. Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με πολύ αυστηρή μεθοδολογία τεστ σε μέρος των εισερχομένων», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αν κάναμε τεστ PCR σε όλους, όπως ζητούσατε, θα είχαμε το 10-20% του τουρισμού που είχαμε».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «θα χάναμε τουρίστες από χώρες που δεν μπορούσαν να τους κάνουν τεστ».

Η επιδημιολογική καμπύλη από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο

Ενδιαφέρον εδώ έχουν, όμως, τα ίδια τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη των κρουσμάτων από τις αρχές του καλοκαιριού έως σήμερα. Από τα στοιχεία προκύπτει μεν μια σχετική αύξηση τον Αύγουστο, το μεγάλο κύμα όμως και η μεγάλη έξαρση ήρθε από τον Οκτώβριο, και ειδικά τον Νοέμβριο, όταν η τουριστική περίοδος είχε λήξει:

  •  Ιούνιος: 17 νεκροί και 492 κρούσματα σε όλη την διάρκεια του μήνα.. Ο αριθμός των νεκρών από το Μάρτιο ως τον Ιούνιο ήταν 192 και το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ήταν 3.409.
  • Ιούλιος:  11 νεκροί, επιπλέον 992 κρούσματα και σύνολο κρουσμάτων 4.401 από την αρχή της πανδημίας.
  • Αύγουστος: 63 νεκροί και επιπλέον 5.916 νέα κρούσματα – σύνολο 10.317 από αρχή πανδημίας.
  • Σεπτέμβριος: 125 νεκροί και 8.158 κρούσματα. Σύνολο κρουσμάτων από την αρχή πανδημίας ως και Σεπτέμβρη: 18.475 κρούσματα.
  • Οκτώβριος: 235 νεκροί και 20.776 νέα κρούσματα.
  • Πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου: 283 νεκροί σε σύνολο κρουσμάτων 63.322. Μόνον στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη έχουν καταγραφεί 24.071.

Πηγή: economico.gr