Τη στρατηγική… «και την πίτα σωστή, και τον σκύλο χορτάτο» φαίνεται ότι υιοθετεί η Τουρκία λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση του προέδρου της χώρας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά από αρκετούς μήνες «πάγου» με ευθύνη της Άγκυρας στις επαφές των δύο ηγετών.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Zεκί Ακτούρκ, δήλωσε ότι η Άγκυρα εύχεται μεν να συνεχιστεί η θετική δυναμική που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, ωστόσο, ακριβώς την ίδια στιγμή τόνισε ότι οι «ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας στη Γαλάζια Πατρίδα και στην Πατρίδα των Αιθέρων, αλλά στην Βόρεια Κύπρο».

Και με τη μία και με την άλλη

Αναλυτικά, ο Zεκί Ακτούρκ δήλωσε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με το τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των συνόρων μας, προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στην Γαλάζια Πατρίδα και στην Πατρίδα των Αιθέρων. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, με αποφασιστικότητα συνεχίζουν να προστατεύουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”».

Ταυτόχρονα, βέβαια, σημείωσε ότι «ευχή μας είναι, την προσεχή περίοδο να συνεχιστεί η θετική δυναμική που έχουμε πετύχει στις διμερείς σχέσεις μας τους τελευταίους μήνες, η διατήρηση διαύλων διαλόγου», ωστόσο, επανέφερε στο προσκήνιο τους τουρκικούς μαξιμαλισμούς για το Αιγαίο, λέγοντας ότι «επίσης ευχόμαστε τη δίκαιη αξιοποίηση του πλούτου της περιοχή έτσι ώστε οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας να ζουν ειρηνικά με ευημερία και ασφάλεια και το Αιγαίο να είναι θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Στον αέρα η Σουηδία

Σε ευρύτερο επίπεδο και ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ακτούρκ φάνηκε να επιμένει στις ενστασείς της Τουρκίας όσον αφορά στην ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών, καθώς δήλωσε ότι «μας προβληματίζει ότι η Σουηδία στο σύστημα ασφάλειας δεν παράγει έναν μηχανισμό που εμποδίζει τις προβοκάτσιες. Η ένταξη της Σουηδίας δεν πρέπει να αποτελεί κάποιο ρίσκο για τη Συμμαχία, αντιθέτως πρέπει συμβάλει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

«Πρέπει να ξέρουμε αν η Σουηδία θα είναι ασφαλής σύμμαχος για την Τουρκία. Είναι συζητήσιμο πως μια χώρα θα αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, όταν διευκολύνει την τρομοκρατία και επιτρέπει τις διαδηλώσεις τους. Μιλάμε για τα ζωτικής σημασίας ζητήματα της χώρας μας και την επιβίωση της χώρας μας. Είναι ζητήματα ασφάλειας του λαούς και του κράτους μας. Δεν δεχόμαστε τη μέθοδο της πίεσης του χρόνου», συμπλώρωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr