Πληροφορίες σχετικά με τις “αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις” της ΕΥΠ, στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα φέρει για την ΕΥΠ η κυβέρνηση άμεσα, θα προβλέπει τον έλεγχο των νόμιμων παρακολουθήσεων και από δεύτερο εισαγγελέα Εφετών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία καταργήθηκε το 2018, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει πλήρως και γρήγορα το τοπίο.

Κανόνες

Στο επίκεντρο των αλλαγών που προωθούνται στο σχετικό πλαίσιο βρίσκονται οι λέξεις “κανόνες” και “αποτελεσματικότητα”, εξηγούν οι πηγές, υπογραμμίζοντας ότι στο νέο πλαίσιο θα υπάρχουν σαφείς και διακριτοί κανόνες αλλά και οι κανόνες αυτοί θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότητα της ΕΥΠ σε μια άκρως σύνθετη και απαιτητική παγκόσμια συγκυρία.

Υπογραμμίζεται, δε, ότι και η θετική απάντηση στο αίτημα για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, που ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην κατεύθυνση της διαφάνειας, ενώ όσον αφορά στο αίτημα για την εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σε άμεσο χρόνο, κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι δεν χρειάζεται να ανοίξει η Ολομέλεια της Βουλής, αλλά μπορεί να συμβεί και νωρίτερα με πρωτοβουλία του Προέδρου της.

Η έλλειψη “φίλτρων”

Όπως τόνισε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός, “η υπόθεση ανέδειξε την έλλειψη πρόσθετων φίλτρων στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών. Γιατί η παρακολούθηση ενός πολιτικού προσώπου ασφαλώς και προυποθέτει εγγυήσεις πέραν από την κρίση ακόμη και ενός έμπειρου και ικανού δικαστικού λειτουργού“.

Στο πλαίσιο αυτο, τόνισε ότι “καταθέτω σήμερα 4 πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση:

1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της“.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr