δακτύλιος αλλαγή

Σήμερα οι εξαιρέσεις από τον δακτύλιο είναι πολλές και οι «άδειες δακτυλίου» προσφέρουν ελεύθερη είσοδο στον δακτύλιο) που εκδίδονται, αναρίθμητες. Οι κυριότερες εξαιρέσεις από το μέτρο είναι:

Οι κυριότερες εξαιρέσεις που ισχύουν μέχρι σήμερα 

• «Πράσινα» οχήματα (ηλεκτρικά, υβριδικά, EURO V ή μεταγενέστερης τεχνολογίας).

• Αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, οργανισμών κοινής ωφελείας με ειδικές πινακίδες ή εμφανή σήματα.

• Αυτοκίνητα ιατρών.

• Αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες Ελλήνων του εξωτερικού και ξένων επισκεπτών της χώρας για τις πρώτες σαράντα ημέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα.

• Αναπηρικά αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας.

• Αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (πχ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή άτομα με αναπηρίες).

• Τα αυτοκίνητα των μόνιμων κατοίκων της περιοχής που περικλείεται από τα όρια του δακτυλίου.

Θύελλα αντιδράσεων 

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για έναρξη ισχύος του δακτυλίου από τις 25 Οκτωβρίου, με διαφορετική από την υφιστάμενη μορφή, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Και αυτό γιατί ο υπουργός Υποδομών – Μεταφορών Κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στην επανενεργοποίηση του μέτρου, τόνισε ότι θα καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις και θα επιτρέπεται μόνο η είσοδος των ηλεκτρικών οχημάτων εντός των ορίων του δακτυλίου.

Αλλαγή ρότας 

Το υπουργείο Υποδομών φαίνεται διατεθειμένο να δεχθεί εισηγήσεις για τη διεύρυνση των εξαιρέσεων, καθώς κρίθηκε ότι μερίδα των ιδιοκτητών είναι αδικημένη από τον περιορισμό των εξαιρέσεων. Στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου επισημαίνουν ότι ειδικά οι ιδιοκτήτες υβριδικών αυτοκινήτων καθώς και αυτών νεότερης τεχνολογίας (κινητήρες EURO V και μεταγενέστεροι) προχώρησαν στην παραπάνω αγορά με γνώμονα την ελεύθερη είσοδο στον δακτύλιο.

Ευρεία σύσκεψη

Για αύριο είναι προγραμματισμένη ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες λειτουργίας του νέου δακτυλίου στο κέντρο της πόλης. Με το πέρας της σύσκεψης θα έχει οριστικοποιηθεί πλέον ποιες κατηγορίες οχημάτων θα μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα στον δακτύλιο.

Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να επιτρέψει την είσοδο στον δακτύλιο, πέραν των ηλεκτρικών, των υβριδικών οχημάτων, ενδεχομένως και εκείνων που κινούνται με υγραέριο ή φυσικό αέριο, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr