Η κυβέρνηση – χωρίς να παραγνωρίζει τις ακραίες συνθήκες του φετινού καλοκαιριού και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – πιστεύει ότι για την πύρινη λαίλαπα που σάρωσε (και σαρώνει) τη χώρα ευθύνονται εν πολλοίς εμπρηστές από αμέλεια ή δόλο.

Ο συνήθως προσεκτικός στις δηλώσεις του πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να πει πως “οι φωτιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι“, έχοντας προφανώς υπόψη του το ανακριτικό υλικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

  • Ήδη έχουν σημειωθεί 21 συλλήψεις που σχετίζονται με 19 καταστρεπτικούς εμπρησμούς σε όλη τη χώρα, που αφορούν σε ενέργειες από εγκληματική αμέλεια έως πρόθεση δολιοφθοράς.

Ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας εισηγείται νέα σκληρή νομοθεσία για τους εμπρηστές που θα καλύπτει 3 διαφορετικές βαθμίδες ευθύνης:

  1. Αυστηρότερες ποινές κάθειρξης (και εξοντωτικές αποζημιώσεις) για τους δολιοφθορέις εμπρηστές που λειτουργούν από πρόθεση καταστροφής
  2. Ισχυρά πρόστιμα – πέραν της ποινικής ευθύνης – για τους εξ αμελείας εμπρηστές που θα ξεκινούν από το επίπεδο των 30.000 ευρώ.
  3. Επιπλέον αποζημιώσεις από τους εξ αμελείας εμπρηστές για πυρκαγιές ευρείας κλίμακας που θα αφορούν στο κόστος κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να κατασβέσει τις πυρκαγιές και να αντιμετωπίσει όσα αυτές συνεπάγονται.

Επίσης θα δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία που – σε συνεργασία με την ΕΥΠ – θα ασχολείται με τους εμπρησμούς και τους εμπρηστές, ενισχύοντας το ανακριτικό έργο της Πυροσβεστικής και το έργο της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr