Την αγωνία της Τουρκίας να αναβαθμίσει με κάποιο τρόπο την αεροπορία της, χωρίς να υποχρεωθεί να στραφεί στη Ρωσία, περιγράφουν δημοσιεύματα που θέλουν την Άγκυρα να εξετάζει διάφορα ενδεχόμενα, μπροστά στην κίνδυνο το Κογκρέσο των ΗΠΑ να μπλοκάρει το αίτημα για την αγορά 40 νέων F-16.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Middle East Eye, το οποίο επικαλείται πηγές της τουρκικής κυβέρνησης, η Άγκυρα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon εάν το αίτημα αγοράς F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν προχωρήσει. Ο Διοικητής της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, Στρατηγός Χασάν Κουτσουκακιούζ, τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, τον κύριο παραγωγό της κοινοπραξίας Eurofighter.

«Πολύ καλά μαχητικά»

«Τα Typhoon είναι πολύ καλά μαχητικά, σε εξαιρετική ποιότητα», ανέφερε μια πηγή που γνωρίζει τις εσωτερικές σκέψεις της τουρκικής κυβέρνησης. «Θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εναλλακτική λύση μέχρι να πάρουμε στα χέρια μας τα μαχητικά πέμπτης γενιάς εγχώριας παραγωγής TF-X, φυσικά, εάν δεν μπορούμε να πάρουμε τα F-16», δήλωσε.

Οι πρόσφατες απειλές της Τουρκίας για στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών ομάδων στη βόρεια Συρία, καθώς και το βέτο του Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ενδέχεται να περιπλέξουν την όλη διαδικασία και η Τουρκία να μην αποκτήσει τα F-16 για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Η Βρετανία προσπαθεί να πουλήσει το αεροσκάφος Typhoon στην Τουρκία εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Οζγκούρ Εκσί, αρχισυντάκτης του αμυντικού ιστότοπου TurDef.com. «Η Ιταλία, ως μέρος της κοινοπραξίας, προσπάθησε επίσης να κάνει ό,τι μπορούσε πριν από μια δεκαετία, αλλά δεν μπόρεσε να πείσει τους Τούρκους εκείνη την εποχή που ήταν επικεντρωμένοι στην απόκτηση του αμερικανικού εξοπλισμού».

Χρειάζεται «ΟΚ» και από Γερμανία

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah το Σαββατοκύριακο ανέφερε ότι το Eurofighter, το οποίο παράγεται από μια κοινοπραξία της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, «έχει αποδεδειγμένες ικανότητες και είναι η ραχοκοκαλιά της συμμαχικής αεροπορικής άμυνας». Το άρθρο υποστήριξε ότι η έγκριση για τα F-16 είναι αμφίβολη και το Eurofighter είναι η καλύτερη επιλογή για τον τουρκικό στρατό στο μέλλον.

Ωστόσο, μια πιθανή συμφωνία θα πρέπει να λάβει έγκριση και από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία. Οι τουρκο-γερμανικές σχέσεις είναι συχνά επιβαρυμένες και το Βερολίνο έχει μια παραδοσιακά προσεκτική προσέγγιση στα τουρκικά αιτήματα όπλων, καθώς εξακολουθεί να εμποδίζει τις εξαγωγές ορισμένων βασικών υλικών για την τουρκική βιομηχανία όπλων.

Ο φόβος της Άγκυρας

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Τουρκία, από τη στιγμή που αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35 αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, καθώς η αεροπορία της κινδυνεύει να βρεθεί στην ίδια θέση που βρίσκεται εδώ και χρόνια το Ιράν. Δηλαδή, να έχει ως κορμό της ένα στόλο από F-16 τα οποία όσο θα περνά ο καιρός τόσο θα γερνάνε, χωρίς να αναβαθμίζονται ή να μπορούν να αντικατασταθούν.

Η Άγκυρα υποτίθεται ότι βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης του εγχώριου μαχητικού 5ης γενιάς, του TF-X, ωστόσο το σχέδιο -εκτός από μεγαλεπίβολο- είναι πανάκριβο και χρειάζεται πολλά χρόνια ωρίμανσης. Κατά καιρούς Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι αν η Δύση συνεχίσει να αρνείται να παράσχει σύγχρονα μαχητικά, θα στραφούν στη Ρωσία, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε και το τέλος των σχέσεων της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr