χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών

Αλλάζει το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και διαφοροποιείται το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη του πληθυσμού ανά ηλικιακές ομάδες, καθώς το εμβόλιο της Astra Zeneca «κόβεται», κατά τις πληροφορίες, και στην Ελλάδα για τις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, Παρασκευή, μετά την συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη και στην χώρα μας έχει επιλεγεί να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνον για πολίτες κάτω των 65 ετών – ένα μοντέλο, που έχουν επίσης επιλέξει πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία.

Το νέο χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα

Με αυτό το δεδομένο δρομολογούνται και αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα και το σχέδιο των εμβολιασμών, με τα εξής νέα δεδομένα:

  • Οι πολίτες 65 έως 80 ετών, που ακόμη δεν έχουν κληθεί για εμβολιασμό θα καλυφθούν κυρίως με το εμβόλιο της Pfizer και, στην συνέχεια, της Moderna όταν φθάσει στην Ελλάδα.
  • Στο επόμενο διάστημα θα λειτουργούν ταυτόχρονα δύο εμβολιαστικές γραμμές:

Αυτή που «τρέχει» ήδη για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Μια δεύτερη γραμμή για άτομα κάτω των 65 ετών, που θα εμβολιασθούν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

  • Το προσεχές 10ήμερο εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο προγραμματισμός των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 75-79 χρόνων.
  • Εξετάζεται επίσης να ανοίξουν τα ραντεβού για όλους τους ασθενείς που βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για πολύ σοβαρή νόσηση.
  • Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός των ραντεβού για όλους τους μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες, με τελευταία την υποομάδα των ατόμων ηλικίας 70-74 χρόνων.
  • Οι εμβολιασμοί της ηλικιακής ομάδας 60 έως 69 ετών θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο και εφόσον έχουν έρθει έως τότε οι 1.300.000 δόσεις του εμβολίου που περιμένει η Ελλάδα από την AstraZeneca.
  • Το ίδιο διάστημα θα δοθεί η έγκριση για να εμβολιαστούν και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

Πηγή: economico.gr