Λιανεμπόριο:πιθανή επανεκκίνηση στις 18 Ιανουαρίου

Με δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης προχώρησε σε εξειδίκευση των νέων μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση:

Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη και για αυτό πάρθηκε το μέτρο για τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά προστατευτικό, σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Να τηρήσουμε τη συμφωνία που έχουμε κάνει με την κοινωνία να μην πάμε σε lockdown. To ΕΣΥ πιέζεται, αλλά αντέχει επανέλαβε ο κ. Πλεύρης.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι στοχευμένα, δήλωσε ο κ. Πλεύρης.

Έκανε λόγο για τρία στάδια:

  • Χώρους που είναι ανοικτοί για όλους (φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ)
  • Χώρους με χαρακτηριστικά μιας ανάγκης για εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους με rapid test (λιανεμπόριο, εκπαίδευση, χώροι εργασίας, ανοικτοί χώροι εστίασης, χώροι λατρείας).
  • Στο δημόσιο θα υπάρξει κυλιόμενο ωράριο από τις 07.00 έως τις 21.30. Θα υπάρξει και για το λιανεμπόριο συγκεκριμένο ωράριο.
  • Χώρους διασκέδασης και κλειστούς χώρους που η πρόσβαση είναι μόνο για εμβολιασμένους (εστίαση, σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια). Για τους ανήλικους δίνεται η δυνατότητα του self test.

Άνω του 85% είναι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ

Ο κ. ΠΛεύρης είπε ότι άνω του 85% είναι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ, το ίδιο ποσοστό υπάρχει και στους θανάτους. Το ΕΣΥ πιέζεται, ειδικά στις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρότερη.

Έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν. Έχει εξασφαλιστεί τεχνική υποδομή και για νοσηλεία εκτός ΜΕΘ.

Το ΕΣΥ αντέχει, είναι σταθερό. Έχει διατεθεί το σύνολο των κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα που είναι κενές.

«Υπάρχει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα και στην Αττική». Από σήμερα ενεργοποιήθηκε η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών. Υπήρξε το τελευταίο διάστημα προσέλευση ιδιωτών γιατρών. 137 χιλιάδες ραντεβού για πρώτη δόση. Η τρίτη δόση κινείται σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Με την πρώτη δόση έχει εμβολιαστεί το 75% του ενήλικου, το 65% του γενικού πληθυσμού.

Στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε:

  • Στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες
  • Στους εξωτερικούς χώρους εστίασης και ανεμβολίαστοι με διαγνωστικό έλεγχο
  • Στα σούπερ μάρκετ 1 άτομο ανά 9 τ.μ.
  • Ανοιχτά τα καταστήματα λιανεμπορίου από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές
  • Είσοδος στα καταστήματα με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test και την επίδειξη εγγράφου ταυτοπροσωπίας
  • Οι έλεγχοι από υπαλλήλους ή ιδιοκτήτες της επιχείρησης

Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες τα εξής μέτρα:

*Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

*Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

*Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

*Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.

*Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr