Τεκμήρια διαβίωσης

Αλλάζουν και μειώνονται τα τεκμήρια διαβίωσης κατά 30%.  Την αναμόρφωσή τους έχει αναλάβει επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται στις αρχές του 2024 να παρουσιάσει στο οικονομικό επιτελείο τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στα υφιστάμενα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία θεωρούνται αναχρονιστικά, ενώ θα εισηγηθεί και τις παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στη μείωσή τους.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, βασικός στόχος των παρεμβάσεων που θα γίνουν είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων και των αδικιών, που έχουν διαπιστωθεί κατά την πολυετή εφαρμογή των ρυθμίσεων για τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια νέα φορολογική μεταρρύθμιση που στοχεύει στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών ανάμεσα στα νοικοκυριά με την αλλαγή του τεκμαρτού τρόπου προσδιορισμού των φορολογητέων εισοδημάτων..

Οι αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης

Συγκεκριμένα, εξετάζονται οι παρακάτω αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης.

• Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.

• Τροποποιήσεις στις διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά στα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους εγγάμους ή τους συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης.

• Εξάλειψη στρεβλώσεων και αδικιών που προκαλεί ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Ποιοι επαγγελματίες θα έχουν «εκπτώσεις»

Με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 10.920 ευρώ θα φορολογηθούν για τη χρήση του 2023 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ωστόσο για κάποιους τα τεκμήρια διαβίωσης είναι μειωμένα κατά 50%, ενώ αρκετοί γλιτώνουν από το νέο φορολογικό καθεστώς. Με τις τελικές διατάξεις, το τεκμήριο μειώνεται κατά 50% για:

• Επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%.

• Επαγγελματίες που έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

• Μονογονεϊκές οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα.

• Γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

• Γονείς πολύτεκνων οικογενειών.

• Εκμεταλλευτές ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας επί του οχήματος που δεν υπερβαίνει το 25%.

• Μειωμένο τεκμήριο θα ισχύσει και για επαγγελματίες με εποχική δραστηριότητα, καθώς θα υπολογίζεται με βάση τον πραγματικό χρόνο δραστηριότητας, δηλαδή με δωδεκαρτημόρια.

Πλήρη απαλλαγή από το τεκμήριο θα έχουν οι αγρότες, όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» και με έως τρεις εργοδότες, οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%, τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά με κάτω από 3.100 κατοίκους, οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που συνεργάζονται με μέχρι δύο εταιρείες και οι επαγγελματίες για τα πρώτα τρία χρόνια δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr