Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση που θα επιτρέψει να τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε στην ΕΡΤ ότι εντός του 2021 το σύνολο των δηλώσεων μεταβίβασης περιουσίας (και όχι μόνο ακινήτων) θα μπορούν να πραγματοποιούνται μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Αρχικά αγοραπωλησίες, μετά όλες οι μεταβιβάσεις

Σε πρώτη φάση, τις αμέσως επόμενες ημέρες, η πλατφόρμα θα υποστηρίζει τις δηλώσεις αγοραπωλησίας ακινήτων. Και σε δεύτερη φάση -εντός του 2021 όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλής- θα καλυφθούν οι γονικές παροχές, οι δωρεές, οι κληρονομιές αλλά και κάθε άλλη ειδική περίπτωση όπως για παράδειγμα η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε ακίνητο ή ακόμη και οι δωρεές σε χρήμα.

Η διαδικασία της υποβολής της δήλωσης φόρου μεταβίβασης, θα γίνεται εξ’ολοκλήρου ηλεκτρονικά όπως και η πληρωμή του φόρου μεταβίβασης. Πρακτικά, με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis του αγοραστή, του πωλητή αλλά και του συμβολαιογράφου, η δήλωση μεταβίβασης θα παίρνει το πράσινο φως από την Δ.Ο.Υ ακόμη και αυθημερόν χωρίς να χρειάζεται η πολυήμερη αναμονή που απαιτείται σήμερα.

Μεγάλη αναμονή λόγω πανδημίας

Ειδικά από τότε που ξέσπασε η πανδημία, οι δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων υποβάλλονται στο πρωτόκολλο και μέχρι να φτάσουν στο τμήμα κεφαλαίου και να ελεγχθούν -δεδομένου μάλιστα ότι και το δημόσιο έχει άδειες ειδικού σκοπού κλπ- μπορεί να περάσουν και πάνω από 15 ημέρες.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα τεθεί σε λειτουργία είτε μέχρι την Παρασκευή είτε την επόμενη εβδομάδα. Προκειμένου να προσαρμοστούν οι συναλλασσόμενοι, η ηλεκτρονική διαδικασία θα είναι προαιρετική μέχρι την 1η Ιουνίου και μετά θα γίνει υποχρεωτική.

Πληροφορίες: Καθημερινή

Πηγή: economico.gr