Μεγάλη αλλαγή στο εργασιακό τοπίο των ΗΑΕ θα λάβει χώρα από 1/1/2022, αρχικά για τον δημόσιο τομέα της χώρας, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με τη Δύση.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι αποφάσισε η εργάσιμη εβδομάδα να μειωθεί στις 4,5 ημέρες και οι εργαζόμενοι στο όλο τον δημόσιο τομέα να έχουν αργία από το απόγευμα της Παρασκευής ως και την Κυριακή.

Μέχρι σήμερα, οι ημέρες ανάπαυσης ήταν η Παρασκευή και το Σάββατο, όπως συνηθίζεται στις χώρες της περιοχής, ωστόσο τα ΗΑΕ αποφάσισαν την αλλαγή με βάση τα πρότυπα που ισχύουν στις περισσότερες δυτικές χώρες.

Μεγάλες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς

Με βάση το νέο σχεδιασμό, από Δευτέρα έως και Πέμπτη θα ισχύει κανονικά οκτάωρο, ωστόσο, την Παρασκευή καθιερώνεται ευέλικτο ωράριο και δυνατότητα τηλεργασίας, το ωράριο αναπροσαρμόζεται στις 4,5 ώρες για την ημέρα αυτή και ως ώρα κηρύγματος και προσευχής ορίζεται η 1:15 π.μ.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν οι συγκεκριμένες αλλαγές θα ισχύσουν για τον ιδιωτικό τομέα και τα σχολεία, ωστόσο, εκτιμάται ότι μετά την εφαρμογή τους στο δημόσιο θα ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας, όπως έγινε και το 2006 σε ανάλογη αναπροσαρμογή.

Στόχος επενδύσεις και ταλέντα

Βασικός στόχος των ΗΑΕ είναι να κάνουν τη χώρα ελκυστική για επενδύσεις και εργαζόμενους από το εξωτερικό. Ήδη, έχουν καθιερωθεί μακροχρόνιες βίζες εργασίας και έχουν χαλαρώσει οι νόμοι περί συγκατοίκησης εκτός γάμου και κατανάλωσης αλκοόλ.

Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων έχει αρχίσει εδώ και ένα χρόνο και εκτιμάται ότι τα ΗΑΕ, χάρη και στους υψηλούς μισθούς και την εργασιακή ασφάλεια που παρέχουν, θα μετατραπούν σε κέντρο ανάπτυξης και καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή.

Πάντως, η στροφή στον φιλελευθερισμό υπέρ της ανάπτυξης δεν έχει αλλάξει την αυστηρή προσήλωση στο Ισλάμ, ενώ πολιτικά κόμματα και εργατικά συνδικάτα παραμένουν παράνομα στη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr