Την εθνική εκστρατεία για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας, του εκφοβισμού και των νέων σχολικών κανόνων, παρουσίασε σε σχετική εκδήλωση στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε και η δημιουργία της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr, την οποία οι μαθητές και οι γονείς μπορούν να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά. «Πρόκειται για μια πλατφόρμα καταγγελιών από γονείς και από μαθητές με τους κωδικούς στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο», τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στο ίδιο πλαίσιο ανακοινώθηκαν και νέοι σχολικοί κανονισμοί, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο. Σε αυτούς προβλέπεται η ψηφιοποίηση των απουσιών με περιορισμούς στις αδικαιολόγητες, η επιστροφή της πενθήμερης αποβολής, αλλά και η ανάληψη του κόστους των ζημιών που προκαλούν οι μαθητές από τους γονείς τους. Επίσης η διαρροή προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο συνεπάγεται «ακαριαία» και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε λόγο για ένα «εθνικό πρόβλημα», υπογραμμίζοντας πως για αυτό «απαιτούνται συλλογικές λύσεις». «Η πολιτική δεν είναι μόνο μια πλατφόρμα, αλλά απαιτεί αλλαγή κουλτούρας», τόνισε.

Για την εθνική καμπάνια «STOP Bullying – Μην ανέχεσαι το Bullying. Μίλα. Μπορείς» δημιουργήθηκε και ένα βίντεο, το οποίο προβλήθηκε για πρώτη φορά στην εκδήλωση. «Έπρεπε να είναι σκληρό στο πλαίσιο του συμβολαίου αλήθειας που ζήτησε ο πρωθυπουργός. Αυτό είναι το απόστημα που πρέπει να σπάσουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε: «Σας καλούμε όλους και όλες να μιλήσετε, να πείτε τη σκέψη σας, να ενοχοποιήσουμε τη βία στα σχολεία και πρέπει αυτό να το κάνουμε για τα παιδιά μας».

Σημειώνεται πως ο κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε και την πρόσληψη επιπλέον 2.000 ψυχολόγων για τα σχολεία, υπογραμμίζοντας πως αριθμός τους θα αυξηθεί από τους 2.000 στους 4.000. Είπε επίσης πως θα υπάρξει επιμόρφωση για την ενδοσχολική βία τους επόμενους μήνες στους εκπαιδευτικούς.

Πρέπει να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα κοινωνικού συμβολαίου, αποδοχής και σεβασμού της κουλτούρας γι’ αυτό από τον Σεπτέμβριο εντάσσουμε δράσεις Ενεργού Πολίτη από τα Νηπιαγωγεία μέχρι την πρώτη Λυκείου, δήλωσε και πρόσθεσε: «στόχος είναι αυτό να γίνεται μια ώρα την εβδομάδα καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr