εμβολιασμένοι ανεμβολίαστοι

Αλλάζουν όλα στη διαχείριση της πανδημίας, καθώς η κυβέρνηση λαμβάνει έντονα μηνύματα δυσαρέσκειας από δυσαρεστημένους πολίτες και επιχειρηματίες, κυρίως από την “κόκκινη” Βόρεια Ελλάδα, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των mini lockdowns, παρ ότι εμβολιασμένοι.

Την αλλαγή πλεύσης, θα ανακοινώσει αύριο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Κατάργηση απαγόρευσης μουσικής και νυκτερινής κυκλοφορίας 

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καταργήσει την απαγόρευση της μουσικής στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης – καθώς σε αυτούς έχουν πρόσβαση μόνον οι εμβολιασμένοι, αλλά και η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στις “κόκκινες” περιοχές, καθώς είναι δύσκολο να ελεγχθεί ποιοι είναι οι εμβολιασμένοι και ποιοι οι ανεμβολίαστοι.

«Οι εμβολιασμένοι έχουν προστατευθεί, οι ανεμβολίαστοι είναι που κινδυνεύουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, θέτοντας ένα πλαίσιο για το πώς θα κινηθεί από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση.

Βάση όλων των παραπάνω, είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε κατάργηση των επιδημιολογικών «χρωμάτων», με ταυτόχρονο καθαρό διαχωρισμό ενόψει του χειμώνα μεταξύ εμβολιασμένων και μη, που ούτως ή άλλως υπάρχει, απλά δεν γινόταν αισθητός λόγω θέρους, καθώς άπαντες κάθονταν έξω.

Γιατί θα γίνουν κανονικά οι παρελάσεις 

Η νέα λογική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας αποτυπώνεται και στις προθέσεις ενόψει των παρελάσεων. Παρά το γεγονός πως η πανδημία, ειδικά από την Λάρισα και πάνω επελαύνει, όπως φαίνεται, θα γίνουν κανονικά.

Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε πως παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν με την τήρηση των μέτρων. Αυτό είναι το πλάνο και πλην εξαιρετικού απροόπτου, δηλαδή μιας μεγάλης έξαρσης, οι παρελάσεις φέτος θα γίνουν κανονικά.

Πλεύρης: Όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα οι εμβολιασμένοι

«Ακόμα και τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν στις «κόκκινες» περιοχές δεν είναι lockdown. Μπορεί οι πολίτες να έχουν περιορισμούς κινήσεων, στη μουσική, αλλά τα μέτρα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που είχαμε ζήσει.

Σε κάθε περίπτωση, αύριο θα γίνουν ανακοινώσεις. Δεν σας λέω κάτι παραπάνω, όχι επειδή είμαι κρυψίνους, αλλά επειδή αύριο συνεδριάζει και η Επιτροπή και αντιλαμβάνεστε ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν σε συνεννόηση και αφού μιλήσουμε με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων», τόνισε από την πλευρά του σήμερα ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM.

«Η φιλοσοφία η οποία θέλουμε να ακολουθήσουμε είναι ότι από τη στιγμή που τώρα έχουμε εμβόλιο θα πρέπει, τουλάχιστον στο πλαίσιο που έχει να κάνει με δραστηριότητες μόνο εμβολιασμένων, να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα. Άρα οι ανακοινώσεις θα έχουν αυτή τη φιλοσοφία εφόσον εγκριθούν βέβαια και από την Επιτροπή», πρόσθεσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας:

Τα παράπονα των εμβολιασμένων 

«Δεν χρειάζεται να διαχωρίσουμε τον κόσμο και να έχουμε εντάσεις. Αλλά, να σας πω, κι εγώ έπαιρνα συνεχώς παράπονα και το καταλαβαίνω, θέλω να είμαι ειλικρινής.

Με έπαιρναν φίλοι μου, γνωστοί μου, συμφοιτητές μου από τη Θεσσαλονίκη και μου έλεγαν “δηλαδή εμείς που έχουμε εμβολιαστεί, για ποιο λόγο στους χώρους που είμαστε όλοι εμβολιασμένοι, να μην έχουμε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας;”».

«Κατά την άποψή μου, λοιπόν, όχι τιμωρητικά, το ξεκαθαρίζω, όταν θα δοθεί η δυνατότητα στους εμβολιασμένους εκεί που βρίσκονται μόνοι τους να έχουν πολλά περισσότερα προνόμια, θα αποτελέσει και αυτό ένα κίνητρο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες 18-30 που θέλουν να βγούν έξω, να ξαναζήσουν τη ζωή τους, να δουν ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική, η βασική εναλλακτική την οποία έχουμε.

Εκεί, λοιπόν, πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε κάποιους καλύτερους στόχους. Αλλά να συμφωνήσω σε κάτι που είπατε. Στην Ελλάδα υπάρχει και μία ιδεολογικοποίηση. Δεν λέω για αυτόν που φοβάται. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε αυτόν που φοβάται. Αλλά το ότι υπάρχει μία κατεύθυνση με πολιτικό πρόσημο ως προς τον αντιεμβολιασμό που βασίζεται στη συνωμοσιολογία, αυτό καταλαβαίνετε είναι μία διάσταση που μας προβληματίζει», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr