Τη μεγαλύτερη άνοδό τους εδώ και περίπου δύο μήνες σημειώνουν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς εγείρονται ανησυχίες για τις προμήθειες LNG λόγω πιθανής απεργίας των εργαζομένων σε εγκαταστάσεις στην Αυστραλία.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ (TTF) διαπραγματεύεται πλέον με εκρηκτικό άλμα 36,4% που οδηγεί την τιμή του στα 42,3 ευρώ η μεγαβατώρα.

Παράλληλα, αντίστοιχη άνοδο παρουσιάζουν και τα πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια με εκείνο του Οκτωβρίου στα 44,9 ευρώ (+28,8%) και του Νοεμβρίου στα 51,19 ευρώ (+17,8%).

Oι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις των Chevron και Woodside Energy στην Αυστραλία τάχθηκαν υπέρ της πρότασης για απεργιακές κινητοποιήσεις, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη χώρα την ώρα που εντείνεται ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για καύσιμα.

Προς το παρόν πάντως δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το πότε (και αν τελικά) θα πραγματοποιηθεί η απεργία.

Ο Νικ Κάμπελ της Inspired Plc σημειώνει στο Bloomberg ότι οι αγοραστές από την Ασία “πιθανώς θα αυξήσουν τις προσφορές για εισαγωγές LNG” προκειμένου να αντικαταστήσουν τους όγκους που μπορεί να χαθούν από την Αυστραλία, κάτι που θα επηρεάσει και την Ευρώπη.

Το LNG αποτελεί πλέον το βασικό μέρος του ευρωπαϊκού μείγματος προμηθειών φυσικού αερίου, επομένως οποιαδήποτε ένδειξη ότι η ροή του βρίσκεται σε κίνδυνο οδηγεί σε άνοδο της τιμής”, εξηγεί.

Παράλληλα, το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην καθιερωμένη εποχιακή συντήρηση στη Νορβηγία ενέχει επιπλέον κίνδυνο για τα αποθέματα, προσθέτοντας ανοδική πίεση στις τιμές.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανοδικοί παράγοντες υποσκελίζουν επί του παρόντος την αναιμική ζήτηση και τα ασυνήθιστα υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, Όλε Χάνσεν, οι αγορές φαίνεται επίσης να δυσκολεύονται να τιμολογήσουν την “αναντιστοιχία” μεταξύ επαρκών χειμερινών αποθεμάτων και του κινδύνου μίας χειμερινής περιόδου εν μέσω αυξημένων εντάσεων στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr