Η  Alpha Bank, με τις τελευταίες κινήσεις που προωθεί μέχρι τέλους έτους, αναμένεται να έχει κεφαλαιακό όφελος μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τους στόχους για τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, κερδοφορίας και μείωσης του κόστους. Τα καθαρά κέρδη θα είναι μεγαλύτερα των 300 εκατ. ευρώ  το 2021 , παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα φέτος επιβαρύνονται από το κόστος τιτλοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων.

Έτσι, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, στους αναλυτές, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, ο στόχος για ετήσια αύξηση κερδών κατά 5% μέχρι το 2024 επιτυγχάνεται.

Ενδεικτικό των εμπροσθοβαρών κινήσεων που θα επιταχύνουν την κερδοφορία και τα κεφάλαια από τις αρχές του 2022 είναι ότι, αν λαμβάνονταν υπόψη τα κόστη από την τιτλοποίηση Galaxy (10 δισ. ευρώ), τότε τα κέρδη του εννεαμήνου θα ήταν 2,5 δισ. ευρώ.

Δείκτης «κόκκινων» δανείων 13% έως το τέλος του 2021

Ο κ. Ψάλτης είπε ακόμα ότι η ολοκλήρωση των projects Cosmos, Orbit και Sky που αποτελούν το 85% των συναλλαγών θα οδηγήσει την Alpha Bank σε δείκτη «κόκκινων» δανείων 13% έως το τέλος του 2021 – 19,9% το 9μηνο του ίδιου έτους και 43% το 2020).

Συγκεκριμένα, το Cosmos (3,4 δισ. ευρώ) έκλεισε τον Οκτώβριο, ενώ η διοίκηση αναμένεται σύντομα να υπογράψει συμφωνία και για τις συναλλαγές Orbit και Sky (1,3 δισ. ευρώ και 2,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα), με τις δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται στις αρχές του επόμενου μήνα.

«Ως αποτέλεσμα της αναταξινόμησης της περιμέτρου των δανείων της συναλλαγής ‘Cosmos’ στα ‘Στοιχεία Ενεργητικού προς Πώληση’, σε συνέχεια της σχετικής συμφωνίας μας με την Davidson Kempner, πετύχαμε μία πολύ ουσιαστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με το κόστος πιστωτικού κινδύνου να μειώνεται σε ποσοστό χαμηλότερο του 1% για τρίτο συνεχές τρίμηνο.

Η επικείμενη ολοκλήρωση των συναλλαγών που δρομολογούμε θα διασφαλίσει την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού μας, καθώς βρισκόμαστε σε τροχιά επίτευξης του στόχου μας να μειώσουμε τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μας σε μονοψήφιο ποσοστό στις αρχές του 2022», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης.

Oι δράσεις που δρομολογεί η Alpha Bank

Συνοψίζοντας την ατζέντα που ανέπτυξε ο κ. Ψάλτης στους αναλυτές, οι δράσεις που δρομολογούνται είναι οι εξής:

-Τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων. Ολοκληρώνεται η συναλλαγή της τιτλοποίησης Cosmos ύψους 3,4 δισ. ευρώ, με την αποαναγνώριση των κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

-Πωλήσεις δανείων. Στην τελική φάση βρίσκονται οι πωλήσεις δανείων Ελλάδας και Κύπρου, ύψους 1,3 δισ. και 2,2 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Οι συναλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Επίσης, το 2022 θα δρομολογηθούν δύο επιπλέον πωλήσεις δανείων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν από το α’ εξάμηνο του νέου έτους.

-Προμηθέας. Ολοκλήρωση του ντιλ με τη Nexi στα συστήματα πληρωμών στις αρχές του 2022, επιφέροντας κεφαλαιακό όφελος 45 μονάδες βάσης.

-Aurora. Συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων επιχειρηματικών δανείων 2 δισ., με κεφαλαιακό όφελος 1 δισ. ευρώ μέχρι τέλους 2021.

-Riviera. Πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία με όφελος 400 εκατ. ευρώ μέχρι τέλους έτους.

-Crown. Πώληση της θυγατρικής στο Λονδίνο, με όφελος 200 εκατ. ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο 2022.

-Skyline. Δεσμευτικές προσφορές για τη δημιουργία επενδυτικής πλατφόρμας στην αγορά ακινήτων μέσω κοινοπραξίας. Κεφαλαιακό όφελος 400 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.

To πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας

Παράλληλα, τρέχει το πρόγραμμα μετασχηματισμού, το οποίο προβλέπει:

  • Επενδύσεις σε τεχνολογία και αναδιαρθρώσεις ύψους 430 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024.
  • Ετήσια εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ από το 2023.
  • Αύξηση εσόδων από την επιχειρηματική τραπεζική κατά 230 εκατ. ευρώ και 130 εκατ. ευρώ από τη λιανική.

Ήδη, από τις δράσεις που δρομολογούνται, όπως η απόσχιση της Cepal και η εθελουσία έξοδος, η διοίκηση της Alpha Bank προβλέπει μείωση του κόστους κατά περίπου 40% το 2023.

Καθαρή πιστωτική επέκταση 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα 

Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των εργασιών, ο στόχος για καθαρή πιστωτική επέκταση 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (και 8 δισ. ευρώ ως Όμιλος) μέχρι το 2024 φαίνεται ότι θα αποκαλυφθεί. Ήδη, μέχρι τον Σεπτέμβριο έχει καλυφθεί το 13% του στόχου, όταν αναμένονται νέες εκταμιεύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, πέρα από την υψηλή ζήτηση επιχειρηματικών δανείων λόγω Ταμείου Ανάκαμψης και ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, έντονο ενδιαφέρον αναμένεται το 2022 και από τα νοικοκυριά, τόσο για στεγαστικά δάνεια όσο και για καταναλωτικά. Βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού, η καθαρή πιστωτική επέκταση το 2022 ίσως ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά επιχειρήσεις.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια της πανδημίας, αυτά δημιουργούνται με αρκετά χαμηλότερους ρυθμούς από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Από 600 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί, σήμερα το ποσό βρίσκεται στο επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα ανέφερε ότι τα προγράμματα υποστήριξης των δανειοληπτών θα συνεχιστούν και το 2022.

Πηγή: economico.gr