Σε 330 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2021, τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους της Alpha Bank. Η εξυγίανση του ισολογισμού με μια σειρά ενεργειών επέφερε ζημίες 2,9 δισ. ευρώ. Η συνεπής επίτευξη των στόχων του στρατηγικού σχεδίου κατά το 2021, όπως επισημαίνεται σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ η αναμενόμενη πιστωτική επέκταση ανοίγει τον δρόμο για ενίσχυση της κερδοφορίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, ανέφερε ότι το 2021 η Alpha Bank πέτυχε μία σειρά από σημαντικούς στρατηγικούς στόχους, γεγονός που της επιτρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στην επόμενη φάση του μετασχηματισμού της. «Έχοντας ισχυροποιήσει τον ισολογισμό μας και με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση, είμαστε έτοιμοι να επιτελέσουμε τη βασική μας αποστολή που είναι να στηρίξουμε ενεργά την πρόοδο, παραμένοντας στο πλευρό των πελατών μας εντός και εκτός Ελλάδος, ώστε να αντιμετωπίσουν τις αδιαμφισβήτητες προκλήσεις του τρέχοντος έτους. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, η Alpha Bank ολοκλήρωσε επιτυχώς 11 συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) ύψους 16 δισ. ευρώ βάζοντας έτσι σε τροχιά την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού ΜΕΑ έως τα μέσα του 2022 και την αντιμετώπιση της κληρονομιάς της κρίσης», αναφέρει ο κ. Ψάλτης. Τονίζει επίσης ότι «στο δ’ τρίμηνο του 2021, καταγράφηκε σημαντική επέκταση του εγχώριου χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων της Alpha Bank μετά από μία 10ετή προσπάθεια εξυγίανσης του ισολογισμού».

«Η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή με τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 16,1% και τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 σε 13,2%, ενώ η θετική επίπτωση από τις προγραμματισμένες ενέργειες επιχειρηματικής ανάπτυξης αναμένεται να αντισταθμίσει πλήρως τον αναμενόμενο αντίκτυπο από τις επικείμενες συναλλαγές ΜΕΑ, που προβλέπονται στο στρατηγικό μας σχέδιο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, η Alpha Bank στήριξε την ελληνική οικονομία με συνολικές εκταμιεύσεις δανείων ύψους 5,4 δισ. ευρώ περιλαμβανομένης της καθαρής πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις ύψους 1.6 δισ. ευρώ. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω εντός του 2022 με σημαντικές χρηματοδοτήσεις στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών. Η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες, ενώ, παράλληλα, στα υπό διαχείριση κεφάλαια των χαρτοφυλακίων asset management σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 37% σε ετήσια βάση. Οι εγχώριες καταθέσεις σημείωσαν αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 41,6 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Η Alpha Bank καταγράφει επιταχυνόμενη πρόοδο ως προς τη μείωση του κόστους, έχοντας επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας που είχαν τεθεί για το 2021, με Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων στο 5% και Προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους σε 330 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Ψάλτης αναφέρει ότι «η διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ρίχνει σκιά αβεβαιότητας στις προοπτικές του τρέχοντος έτους, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς το ύψος του πληθωρισμού και τους ρυθμούς ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Παρόλα αυτά, ο υγιής και ισχυρός ισολογισμός μας και τα εν εξελίξει έργα μετασχηματισμού, προς όφελος των πελατών και του προσωπικού μας, μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας μας και στην εμπέδωση της θετικής μας συμβολής προς τους πελάτες, τους μετόχους και την κοινωνία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr