Υψηλότερες τιμές-στόχοι λόγω αναβαθμίσεων στις προβλέψεις για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών από την Alpha Finance, η οποία δεν «φοβάται» τις εξελίξεις στο τραπεζικό τοπίο των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή εταιρεία “οι εγχώριες μακροοικονομικές συνθήκες εμφανίζονται καλύτερες από ό,τι πριν από λίγους μήνες, ενώ η πορεία των επιτοκίων συνεχίζει να στηρίζει τα έσοδά τους”. Επιπλέον, οι βασικοί δείκτες τους (ρευστότητα, κεφάλαια, ποιότητα περιουσιακών στοιχείων και κερδοφορία) και το επιχειρηματικό τους μοντέλο υποδηλώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αρκετά ανθεκτικές σε πιθανές εξωγενείς αναταραχές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2022 ήταν ενδεικτικά των βελτιουμένων προοπτικών κερδοφορίας, γεγονός που ενθάρρυνε τις διοικήσεις να ανακοινώσουν αυξημένους στόχους κερδοφορίας για το 2023, με την απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων σε διψήφια ποσοστά, με βάση συντηρητικές γενικά παραδοχές. Επιπλέον, οι διοικητικές ομάδες των τραπεζών τόνισαν την ικανότητα δημιουργίας κεφαλαίου οργανικά, βάσει της οποίας, επανέλαβαν την πρόθεσή τους να επιβραβεύσουν τους μετόχους μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών, αναπτύσσοντας παράλληλα τις τραπεζικές τους δραστηριότητες.

Τα περιθώρια ανόδου των τραπεζών

«Σε αυτό το στάδιο βλέπουμε μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου για την Τράπεζα Πειραιώς (αξιολόγηση «αγορά», στα 2,82 ευρώ ο στόχος), λόγω της σταδιακής σύγκλισης κερδοφορίας και αποτιμήσεων», ενώ βλέπει περαιτέρω άνοδο στις άλλες δύο τράπεζες που καλύπτει. Για την Εθνική Τράπεζα+0,31% (αξιολόγηση αγορά), η χρηματιστηριακή δίνει στόχο στα 5,60 ευρώ και για τη Eurobank (αξιολόγηση αγορά), στο 1,53 ευρώ. Τα περιθώρια ανόδου για τις τρεις μετοχές είναι: Τράπεζα Πειραιώς +32%, Eθνική Τράπεζα και Eurobank +22%.

Η Alpha Finance προχωρά σε επικαιροποίηση των εκτιμήσεών της ενσωματώνοντας υψηλότερες προβλέψεις για τα έσοδα από τόκους, τα οποία αναμένει φέτος να αυξηθούν κατά 19%. Ως αποτέλεσμα, οι εκτιμήσεις κερδοφορίας είναι υψηλότερες κατά 14% για την περίοδο 2023-25 σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, γεγονός που οδηγεί και σε αντίστοιχη αύξηση των τιμών στόχων.

Η πορεία των επιτοκίων συνεχίζει να στηρίζει την ικανότητα δημιουργίας εσόδων και οι τρέχουσες μετρήσεις τους (ρευστότητα, κεφάλαια, ποιότητα ενεργητικού και κερδοφορία) και το επιχειρηματικό μοντέλο υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι είναι αρκετά περιορισμένοι σε σχέση με τους παγκόσμιους ομολόγους τους.

Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, αν και οι εξωτερικές και εσωτερικές αβεβαιότητες μπορεί να διατηρήσουν τις μετοχές τους ευμετάβλητες, βραχυπρόθεσμα. Η αποτίμησή τους σε 0,54 φορές σε όρους P/TBV για το 2023, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη κερδοφορία και το διψήφιο RoTE, προσφέρει ένα ελκυστικό προφίλ κινδύνου και απόδοσης, γεγονός που υποδηλώνει σημαντική επαναξιολόγηση μετά την εξάλειψη των αβεβαιοτήτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr