Ράμα-Μητσοτάκης

Φαίνεται ότι η ελληνική στάση στη διάρκεια της κοινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων θορύβησε τα Τίρανα, τα οποία προχώρησαν σε κίνηση καλής θέλησης σχετικά με την υπόθεση της συνεχιζόμενης κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη. Μάλιστα, η παρέμβαση στην υπόθεση έγινε σε ανώτατο επίπεδο, καθώς με ανάρτησή του στα social media, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, ξεκαθάρισε ότι ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει την ικανότητά του να ορκιστεί.

Αναλυτικά, στην ανάρτησή του ο Ράμα έγραψε τα εξής:

«Από την ανάγνωση της αιτιολογημένης απόφασης του ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω δημόσια τα εξής:

  1. Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από το ειδικό Δικαστήριο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή.
  2. Το γεγονός ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει ως τέτοιος (εκλεγμένος) μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει την ικανότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία του να συνεχίσει ως δήμαρχος σε περίπτωση ενοχή, δηλώνεται επίσης ξεκάθαρα και εύκολα κατανοητή.
  3. Η αναφορά του ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος στο αδιέξοδο που προκάλεσε η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου απουσία του νικητή, σαφώς. τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον δήμο Χειμάρρας.

Συμπερασματικά, η αιτιολογημένη αυτή απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της «υπόθεσης Μπελέρη» ως ζήτημα δικαιοσύνης, παρά πολιτικού ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικό με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το σκεπτικό της απόφασης αυτής δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου».

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής κατά τις επαφές του με τον Έντι Ράμα και παρά τις πιέσεις που δέχθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα Μπελέρη δεν είναι διμερές μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, αλλά ότι άπτεται των αρχών του κράτους δικαίου, που βρίσκεται στον πυρήνα της ΕΕ. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το «μήνυμα» έφθασε καθαρά στα Τίρανα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr