Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ την προέλευση του κοροναϊού

Πηγές από το εσωτερικό των αμερικανικών υπηρεσιών υποστηρίζουν πως ενδέχεται να μην καταφέρουμε ποτέ να εντοπίσουμε την προέλευση του κορoναϊού.

  • Ωστόσο, οι Αμερικανοί κατέληξαν πως είναι μάλλον απίθανο ο ιός να παρασκευάστηκε στο εργαστήριο με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο.

Στην ανανεωμένη αναφορά για την προέλευση του ιού, το γραφείο της Αμερικανικής Διεύθυνσης Εθνικών Υπηρεσιών σημειώνεται πάντως πως τόσο η μετάδοση του κοροναϊού από κάποιο ζώο, όσο και η διαφυγή του από εργαστήριο είναι πιθανές εκδοχές του τρόπου με τον οποίο ξεκίνησε η πανδημία.

Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα

Ωστόσο, οι Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες υποστηρίζουν πως δεν διαθέτουν επαρκή δεδομένα προκειμένου να καταλήξουν σε ένα τελικό συμπέρασμα.

Τα ευρήματα της επικαιροποιημένης έκθεσης, δημοσιεύτηκαν σε μια αποχαρακτηρισμένη αναφορά που αποτελεί ανανέωση μιας επιθεώρησης που ζήτησε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος των περασμένο Αύγουστο.

Παραμένουν δύο οι βασικές θεωρίες

Σε κάθε περίπτωση, οι άνδρες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ παραμένουν διχασμένοι αναφορικά με την προέλευση του κοροναϊού. Τέσσερις εξ αυτών υποστήριξαν με «σχετική βεβαιότητα» πως αυτός μεταδόθηκε από κάποιο ζώο στον άνθρωπο.

Υπάρχει όμως και πράκτορας που υποστηρίζει πως ο πρώτος άνθρωπος που μολύνθηκε με τον νέο κοροναϊό, εκτέθηκε κατά πάσα πιθανότητα έπειτα από ατύχημα σε εργαστήριο, το οποίο ενδεχομένως να περιελάμβανε πειράματα ή επαφή με ζώα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.

Στην ίδια αναφορά σημειώνεται πως οι κινεζικές αρχές δεν γνώριζαν την ύπαρξη του ιού πριν την έξαρσή του στην κοινότητα στα τέλη του 2019. Παρόλα αυτά, η Κίνα εξακολουθεί να προβάλει ενστάσεις αναφορικά με νέα, διεθνή διερεύνηση και αρνείται να παρέχει παραπάνω πληροφορίες.

Αντιδρούν στις υποθέσεις οι κινεζικές αρχές

Σε ό, τι αφορά τις κινεζικές αρχές η προέλευση του κοροναϊού πρέπει να αναζητηθεί στην αγορά θαλασσινών της Ουχάν, υποστηρίζοντας έτσι την επιστημονική θεωρία πως ο νέος ιός πέρασε από κάποιο ζώο στον άνθρωπο.

«Υποστηρίζουμε τις επιστημονικές προσπάθειες εντοπισμού της προέλευσης και θα συνεχίσουμε να είμαστε ενεργοί προς αυτή την κατεύθυνση. Τούτου δοθέντος, αντιτιθέμεθα σθεναρά στις προσπάθειες πολιτικοποίησης του θέματος. Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ την πραγματική προέλευση του ϊού”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr