Τουρκία S-400

Στη διάρκεια της άσκησης «Αφρικανικός Λέων» η οποία άρχισε στις 7 Ιουνίου, με τη συμμετοχή δύναμης περίπου 7.800 στρατιωτών, στο Μαρόκο, στην Τυνησία και στη Σενεγάλη, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 18 Ιουνίου, ο αμερικανικός στρατός δηλώνει ότι «έβγαλε λαγό».

Συγκεκριμένα, το τμήμα του Αμερικανικού Στρατού Ευρώπης και Αφρικής (AFRICOM) στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής άσκησης ανακοίνωσε ότι υλοποίησε σενάριο που αφορούσε στην προσβολή και την καταστροφή δύο προσομοιωμένων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας τύπου S-400. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δημοσίευσαν βίντεο μέσα από κέντρο επιχειρήσεων, στο οποίο Αξιωματικός ακούγεται να λέει: «Δύο χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν εναντίον δύο S-400».

Αν και, προφανώς, η προσομοίωση δεν είναι ακριβώς ίδια με την πραγματικότητα, η είδηση αποτελεί πραγματική «βόμβα», καθώς η Ρωσία υπερηφανεύεται ότι το σύστημα S-400 είναι το πιο εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας που υπάρχει στον κόσμο, έχοντας τη δυνατότητα ανίχνευσης και εξουδετέρωσης κάθε είδους εναέριου στόχου, ακόμα και stealth μαχητικών αεροσκαφών, όπως τα F-22 και τα F-35.

Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιο τρόπο ο στρατός των ΗΠΑ «σκότωσε» τους ρωσικούς πυραύλους, αν και στην άσκηση χρησιμοποιούνται διάφορα οπλικά συστήματα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή αυτή, από μαχητικά μέχρι πυροβολικό. Ένα ακόμα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι πώς έγινε η προσομοίωση, αν και πληροφορίες θέλουν την Αλγερία να έχει προμηθευτεί το ρωσικό σύστημα.

Το βέβαιο είναι ότι αν οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν βρει τον τρόπο να «σκοτώνουν» πυραύλους που εκτοξεύονται από το σύστημα S-400, τότε τα πράγματα αλλάζουν δραματικά, καθώς το σύστημα, μαζί με το S-300 και το επερχόμενο S-500 αποτελούν τη βάση της αεράμυνας της Ρωσίας, η οποία καυχέται ότι είναι αδιαπέραστη από κάθε είδους απειλή. Ταυτόχρονα, προκαλεί ανησυχία και στην Τουρκία που έχει επενδύσει πολλά στους S-400.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr