Κενές περιεχομένου είναι, κατά τις ΗΠΑ, οι πρόσφατες συμφωνίες για τους υδρογονάνθρακες που υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, καθώς η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά δεν επιτρέπεται να προβαίνει σε τέτοιες κινήσεις.

Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευθυγραμμίστηκε πλήρως με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά τις δύο συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης οφείλει, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις για αυτή.

«Καρφί» από Ουάσινγκτον

«Σημειώνουμε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συνομιλιών. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας τη θέση που έχουν διατυπώσει πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στον απόηχο της επιτυχημένης αμερικανικής διαμεσολάβησης που έγινε για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Όπως τόνισε, «η μακροχρόνια πεποίθησή μας είναι ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Η θέση του Σ.Α. του ΟΗΕ

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεσή του στα τουρκολιβυκά μνημόνια, καθώς αναφέρθηκε στο άρθρο 6 του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), το οποίο δεν επιτρέπει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνίες. Στην ουσία, η Ουάσινγκτον, με την επίκληση του άρθρου αυτού δείχνει ότι δεν συναινεί στις συμφωνίες της Τρίπολης με την Άγκυρα και ότι δεν τις θεωρεί δεσμευτικές, όσον αφορά, τουλάχιστον τις ΗΠΑ.

Προφανώς, η θέση της Ουάσινγκτον αποτελεί «κόλαφο» για την Άγκυρα, η οποία μοιάζει να πληρώνει πολύ ακριβά την προσπάθειά της να αναμειχθεί στα εσωτερικά της Λιβύης, καθώς ήδη η Αίγυπτος διέκοψε τις διπλωματικές επαφές με την Τουρκία, κατηγορώντας την ότι στην ουσία υπονομεύει την προσπάθεια ειρήνευσης στη χώρα και διεξαγωγής εκλογών, τόσο με τις συμφωνίες που συνάπτει με την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, όσο και με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία της στη Λιβύη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr