Αμέσως μετά το Πάσχα ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Οι οφειλέτες φόρων ή και ασφαλιστικών εισφορών που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων (για τα παλαιά χρέη μέχρι και το 2018 ή και τις αρχές του 2019) ή τις ρυθμίσεις των 36-72 δόσεων (για τα χρέη της πανδημίας) και οι οφειλέτες των δήμων έχουν απωλέσει παλαιές ρυθμίσεις 100 δόσεων των ετών 2019 και 2020 θα δίνεται η δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές.

Μόλις ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή, τα αρμόδια υπουργεία θα εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις με τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση, αλλά και τις συνέπειες για όσους τις χάσουν εκ νέου. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου.

Η υποχρέωση των οφειλετών

Οι οφειλέτες θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση και καταβάλουν έως τις 31 Ιουλίου 2023 δύο μηνιαίες δόσεις κάθε απολεσθείσας ρύθμισης, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας. Ειδικά για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η αναβίωση γίνεται εφόσον οι οφειλές δεν έχουν υπαχθεί μετά την απώλεια της ρύθμισης και πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας νομοθετικής διάταξης:

  • σε ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4469/2017 ή
  • σε ρύθμιση οφειλών του ν. 4738/2020 (δεύτερη ευκαιρία)

Ειδικά για τις οφειλές προς τους δήμους, οι αιτήσεις των οφειλετών πρέπει να υποβληθούν μέχρι την 30ή-6-2023 μέσω του διαδικτυακού τόπου του οικείου δήμου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω ειδικής εφαρμογής του αρμόδιου δήμου ή της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος.

Η νέα ρύθμιση χρεών σε 36 – 72 δόσεις

Η νέα ρύθμισης θα αφορά στους οφειλέτες της εφορίας, των ασφαλιστικών ταμείων και των δήμων που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και είχαν ρυθμισμένες οφειλές την 1η-11-2021, τις οποίες συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές μετά την ημερομηνία αυτή, νομοθετείται. Για κάθε έναν εκ των τριών αυτών φορέων (εφορία, ΕΦΚΑ δήμοι), θα υπάρχει μια νέα ρύθμιση για να αποπληρώσουν τα χρέη τους αυτά έως και σε 36 ή 72 μηνιαίες δόσεις.

Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η-11-2021 και έως την 1η-2-2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 μηνιαίες δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ. Σε περίπτωση ένταξης στη νέα ρύθμιση, ισχύουν τα ευεργετήματα της αναβίωσης των ρυθμίσεων.

Ειδικά όσον αφορά στις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (πλην του ΤΕΚΑ), στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων μπορούν να υπαχθούν οφειλές που αφορούν περιόδους απασχόλησης Σεπτεμβρίου 2021 έως Δεκεμβρίου 2022 και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr