Με τα… νεύρα των συμμάχων της Τουρκίας φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να παίζει ο Τούρκος πρόεδρος, για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ζήτημα το οποίο προκαλεί εντάσεις και εμπλοκές με την Ουάσινγκτον.

Αμετακίνητος, λοιπόν, στις αρχικές του θεέσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πως η Τουρκία δεν «θα ικανοποιήσει» απαραίτητα τις προσδοκίες της Σουηδίας, υποψήφιας για ένταξη στο NATO, κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους (Λιθουανία) στις 11 και 12 Ιουλίου.

«Θεού θέλοντος, θα συμμετάσχω (σ.σ. στη σύνοδο κορυφής). Η Σουηδία έχει προσδοκίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τις ικανοποιήσουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος μπλοκάρει εδώ και 13 μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο NATO, καταγγέλλοντάς την κυρίως για ήπια στάση απέναντι στους Κούρδους που έχουν καταφύγει στο έδαφός της, αλλά και Τούρκους αντιφρονούντες, ζητώντας να εκδοθούν στην Τουρκία.

Πιέσεις Στόλτενμπεργκ

«Για να μπορέσουμε να συμμορφωθούμε με αυτές τις προσδοκίες, πρέπει κατ΄αρχάς η Σουηδία να κάνει αυτό που της αναλογεί», πρόσθεσε ο Ερντογάν. Στις αρχές Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Τουρκία να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία «το ταχύτερο δυνατό», εκτιμώντας ότι έχει «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι στη Στοκχόλμη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση κατά του Ερντογάν και κατά της ένταξης της Σουηδίας στη συμμαχία, με τη συμμετοχή κυρίως της επιτροπής Ροτζάβα, ομάδας υποστήριξης σε ένοπλες κουρδικές οργανώσεις στη Συρία, εχθρούς της Άγκυρας. «Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό με θετικό τρόπο (…) Τι κάνουν οι (σουηδικές) δυνάμεις της τάξης; Η δουλειά τους είναι να τους συλλάβουν», είπε ο Ερντογάν. «Αν δεν ασχοληθείτε με αυτό, δεν μπορούμε (να πούμε ναι) στο Βίλνιους».

Κράτος δικαίου

Η Τουρκία, που έδωσε το πράσινο φως στα τέλη Μαρτίου στην ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία, είναι μαζί με την Ουγγαρία οι μόνες από τις 31 χώρες μέλη του NATO που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την προσχώρηση της Σουηδίας. Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απέλασε έναν υποστηρικτή του PKK που έχει καταδικαστεί στην Τουρκία για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ανταποκρινόμενη σε έναν όρο που είχε θέσει η Άγκυρα για την ένταξη της στο NATO.

Όμως οι τουρκικές αρχές ζητούν δεκάδες απελάσεις μαχητών που έχουν καταφύγει στη Σουηδία και τους οποίους χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες», απαίτηση που είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί σύμφωνα με τη σουηδική κυβέρνηση, καθώς τα δικαστήρια έχουν την τελευταία λέξη σε αυτές τις υποθέσεις και η Στοκχόλμη τονίζει ότι πρώτα και κύρια πρέπει να προστατευτεί το κράτος δικαίου στη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr