Γιατί ο Ερντογάν το παίζει

Να δυναμιτίσει εκ νέου το κλίμα επιχειρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον απόηχο του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών που έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα.Oι συνομιλίες αυτές έληξαν χωρίς κάποια απρόοπτη εξέλιξη. Και εξελίχτηκαν στο πλαίσιο πάντα του μη δεσμευτικού χαρακτήρα τους και δίχως να αναβαθμιστούν, όπως επιχείρησε τις τελευταίες ημέρες η τουρκική πλευρά.

Αμετανόητα προκλητικός ο Ερντογάν

“Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε χθες το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, προσθέτοντας ότι η Τουρκία επιμένει «στην αποφασιστική θέση της».

«Η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστεί. Δεν τίθεται θέμα υποχώρησής μας» διαμήνυσε, ισχυριζόμενος ότι τις αποφάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τις παίρνει πλέον η Τουρκία και εκφράζοντας την ελπίδα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση χωρίς να συμβεί κάτι… θερμό.

«Επικρατεί ένα χάος στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι σαφές ποιος κάνει τι με ποιον. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία να προχωρήσει καμία διαδικασία χωρίς την Τουρκία και αυτό να γίνει αιτία να ζεσταθούν τα νερά. Η Τουρκία είναι πλέον σε θέση να παίρνει εκείνη τις αποφάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Επιθυμία μου είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση χωρίς να ζήσουμε κάτι θερμό, τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι και το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας έχουν κάνει πολύ σημαντικές δηλώσεις για το θέμα αυτό.

  • Αντίθετα η Αθήνα, παραμένει σταθερή στη στρατηγική της, αποφεύγοντας να τροφοδοτήσει περαιτέρω το κλίμα έντασης, προκειμένου να μην θολώσει το μήνυμα που η ίδια θέλει να στείλει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν ευθύνεται η Ελλάδα για την πολεμική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή.

Επιχείρηση διατήρησης ανοικτών διαύλων από την Αθήνα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, με την Αγκυρα να στέλνει καθημερινά διπλά μηνύματα, πραγματοποιούνται σήμερα στην Αθήνα  οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε επίπεδο υπηρεσιακών Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Οι διαβουλεύσεις γίνονται με πιο ανοικτή ατζέντα από αυτή των διερευνητικών επαφών, η οποία θα εκτείνεται σε ένα ευρύ πλαίσιο διμερών περιφερειακών και διεθνούς ενδιαφέροντος ζητήματα, πραγματοποιούνται σήμερα

Από τη μια πλευρά του τραπεζιού θα καθίσει ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης και από την άλλη ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Σεντάτ Ονάλ. 

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπηρεσιακών γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών εντάσσονται στο πλαίσιο της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προς εξασφάλιση της αναγκαίας λειτουργικότητας στις διμερείς σχέσεις με τη γείτονα χώρα.

Για την ελληνική πλευρά, οι επαφές με την τουρκική, σε όλα τα επίπεδα, διεξάγονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το κλίμα υπό το οποίο θα διενεργηθούν οι πολιτικές διαβουλεύσεις όπως και αυτό των χθεσινών διερευνητικών επαφών, έχει σημασία εν όψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε, στις 25 Μαρτίου, κατά την οποία ο ύπατος εκπρόσωπός της Ζοζέπ Μπορέλ θα υποβάλει την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας, καθώς και σχετικά μέσα και επιλογές.

Οι διερευνητικές επαφές και τα μηνύματα της Αθήνας

Σε καλό κλίμα διεξήχθησαν οι συζητήσεις Ελλάδας-Τουρκίας στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, ενώ η ελληνική πλευρά μετέφερε τη βεβαιότητά της ότι θα υπάρχει και 63ος γύρος για τη συνέχεια των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο, αναμένοντας νέα πρόκληση από την Άγκυρα.

Κίνηση υψηλού συμβολισμού θεωρείται η επίσκεψη της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Σουρανή μπήκε στην αίθουσα των συζητήσεων, χαιρέτισε την αντιπροσωπεία, δεν κάθισε, όπως είχε κάνει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο μετέφερε την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εξηγήσει ότι η Ελλάδα στηρίζει αυτή τη διαδικασία και το πλαίσιο συζήτησης.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Αθήνα, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα καθυστέρησε πολύ να απαντήσει στην πρόσκληση της ελληνικής πλευράς και μάλιστα χθες εξέδωσε και ρηματική διακοίνωση εναντίον της, επέλεξε να μην απαντήσει πιστεύοντας ότι μπορεί να υπάρξουν καλύτερες μέρες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αυτή η διαδικασία να οδηγήσει κάποια στιγμή σε παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τα μηνύματα που εξέπεμψε η Άγκυρα 

Από την τουρκική πλευρά, σημειώνεται ότι οι διερευνητικές επαφές πήγαν αρκετά καλά και τονίζεται ότι βασικός στόχος είναι η ενεργοποίηση των μηχανισμών που το 2020 δεν λειτούργησαν.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν οι επόμενες διερευνητικές επαφές στην Τουρκία να γίνουν σε κάποια άλλη πόλη επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι οι συνομιλίες των δυο χωρών θα συνεχιστούν.

Πηγή: economico.gr