Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Fed στο 5,25% με 5,5%.
fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε σήμερα (Τετάρτη) να διατηρήσει τα επιτόκια στο 5,25% με 5,5%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για «παύση» στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν μία ακόμα αύξηση επιτοκίων εώς το τέλος του έτους και μετάθεση της πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του 2024. από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.

“Η Fed έχει καλύψει πολύ έδαφος στη μάχη κατά του πληθωρισμού, δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, λέγοντας ότι ακόμα δεν έχει γίνει ορατός ο πλήρης αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων στην οικονομία”.

Όπως τόνισε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), η Fed θα προχωρήσει προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα και τους κινδύνους.

Πως σχολιάζει το Bloomberg

«Η διατήρηση των επιτοκίων σήμερα ήταν ευρέως αναμενόμενη, αλλά αντισταθμίστηκε από μια πολύ επιθετική προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων των επιτοκίων της Fed για το 2024 και το 2025. Οι αξιωματούχοι απέσυραν επίσης εντελώς μια πρόβλεψη ύφεσης για φέτος. Πιστεύουμε ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για το υπόλοιπο του 2023. Σε αντίθεση με τη Fed, εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί πέρα από το 3,8% φέτος, προκαλώντας ύφεση προς το τέλος του έτους» σχολίασε το Bloomberg.

«Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός»

«Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός» τονίζεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC), το οποίο περιλαμβάνει προβλέψεις για ισχυρότερη ανάπτυξη και αγορά εργασίας από ό,τι προηγουμένως.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 3,3% ώς το τέλος του έτους, στο 2,5% την επόμενη χρονιά και στο 2,2% ώς το τέλος του 2025.

  • Υπενθυμίζεται ότι από τις 17 Μαρτίου 2022 που ξεκίνησε ο τρέχων κύκλος σύσφιξης, η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης (από το εύρος του 0% με 0,25% στο 5,25% με 5,5%).

Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων αν χρειαστεί

Η Fed έχει καλύψει πολύ έδαφος στη μάχη κατά του πληθωρισμού, δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, λέγοντας ότι ακόμα δεν έχει γίνει ορατός ο πλήρης αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων στην οικονομία.

Όπως τόνισε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), η Fed θα προχωρήσει προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα και τους κινδύνους.

Ο Πάουελ σημείωσε ότι το πραγματικό ΑΕΠ έχει κινηθεί πάνω από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας και η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Ο ίδιος ανέφερε ότι η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας έχει ανεβάσει ταχύτητα. Επισήμανε, επίσης, ότι τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν βαρύνουν τις επενδύσεις. Όσον αφορά την αγορά εργασίας, επισήμανε ότι η ζήτηση συνεχίζει να υπερβαίνει την προσφορά.

“Ο πληθωρισμός παραμένει αρκετά πάνω από τον στόχο”

Σχετικά με τον πληθωρισμό, υπογράμμισε ότι παραμένει αρκετά πάνω από τον στόχο, αν και έχει μετριαστεί κάπως.

Όπως σημείωσε, η διαδικασία επαναφοράς του πληθωρισμού στον στόχο του 2% έχει ακόμα πολύ δρόμο. Τόνισε, επίσης, ότι γνωρίζει πολύ καλά πώς ο πληθωρισμός είναι επώδυνος και επανέλαβε ότι η Fed είναι προσηλωμένη στην επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed δεν αποτελούν κάποιο σχέδιο δράσης και η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα δεδομένα που έχει σε κάθε συνεδρίαση.

Θα προχωρήσουμε προσεκτικά αλλά είμαστε διατεθειμένοι να αυξήσουμε τα επιτόκια αν χρειαστεί, διαμήνυσε ο Πάουελ.

O πρόεδρος της Fed υπογράμμισε ότι μια «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί πρωταρχικό στόχο της κεντρικής τράπεζας. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η οικονομία είναι αντιμέτωπη με πολλά ρίσκα και ότι μια «ομαλή προσγείωση» δεν συνιστά το βασικό σενάριο της Fed.

Όσον αφορά την άνοδο στις τιμές της ενέργειας, ο Πάουελ τόνισε ότι δεν αποτελεί τόσο «ισχυρό» σήμα για το που οδεύει η οικονομία. Όλα έχουν να κάνουν με το πόσο παρατεταμένη είναι μια άνοδος στις τιμές. Η κεντρική τράπεζα συνήθως αγνοεί τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις στην ενέργεια, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr