κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας

Αμετάβλητα στο 5,25% άφησε τα παρεμβατικά της επιτόκια η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της οποίας τα επιτόκιά της “χρειάζεται να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο για περισσότερο χρόνο”.

Ο χρονισμός της μείωσης των ιδιαίτερα ακριβών επιτοκίων της Στερλίνας, που καταπνίγουν την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου, θα εξαρτηθεί τόσο από την πρόοδο στη μάχη κατά του πληθωρισμού που διεξάγει η BoE, όσο και από την αντοχή της Βρετανικής οικονομίας να αντέξει τα υψηλά επιτόκια χωρίς να εισέλθει σε αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση.

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσημη άποψη της BoE, ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να ενισχύσει το Βρετανικό πληθωρισμό “σε επίπεδο υψηλότερο του αναμενόμενου”, αυτό από μια σημαντική χώρα-παραγωγό ορυκτών καυσίμων. Η μεγάλη κεντρική τράπεζα εστιάζει στον επίμονο πληθωρισμό τόσο στις υπηρεσίες, όσο και στις μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη διασφάλιση μιας μεσοπρόθεσμης πορείας αποκλιμάκωσης του ρυθμού αύξησης τιμών.

Σύμφωνα με την BoE, η Βρετανική οικονομία θα καταγράψει στασιμότητα στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, μάλλον και στο πρώτο μισό του 2024, γεγονός που προς το παρόν δεν αποκλίνει από τις εκτιμήσεις στις οποίες βασίζει τη διατήρηση των επιτοκίων της στο υψηλό επίπεδο του 5,25%.

Ενισχύεται η Στερλίνα στη διεθνή αγορά συναλλάγματος

Βεβαίως, η ανακοίνωση της BoE για τη διατήρηση των παρεμβατικών επιτοκίων της στο τρέχον επίπεδό τους δεν άφησαν ασυγκίνητη τη διεθνή αγορά συναλλάγματος, η οποία παρακολουθεί εκ τού σύνεγγυς κάθε αντίστοιχη ανακοίνωση, αντιδρώντας αντίστοιχα, σε επίπεδο δευτερολέπτων. Εν προκειμένω, η διατήρηση υψηλών επιτοκίων διασφαλίζει υψηλές αποδόσεις και στις επενδύσεις σε Στερλίνα, καθιστώντας το Βρετανικό νόμισμα πιο θελκτικό για τους κερδοσκόπους, σε σύγκριση με άλλα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της BoE, η συναλλαγματική ισοτιμία της Στερλίνας έναντι του Ευρώ (EURGBP) ενισχύθηκε στο επίπεδο των 0,86 Λιρών, με τo ακόμα σημαντικότερο ζεύγος συναλλαγματικής ισοτιμίας Στερλίνας-Δολαρίου ΗΠΑ (GBPUSD) να ξεπερνάει το επίπεδο των 1,27 Λιρών, σε μια ακόμα παράλληλη ενίσχυση του Βρετανικού νομίσματος, παρά τον επίμονο πληθωρισμό και την οικονομική στασιμότητα.

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Αμερικανικής Federal Reserve Bank – η κεντρική τράπεζα του Δολαρίου ΗΠΑ – η οποία άφησε μεν αμετάβλητα τα παρεμβατικά της επιτόκια, αλλά “χαρτογράφησε” αρκετά πειστικά την εκτός απροόπτου αποκλιμάκωση αυτών το 2024 και το 2025, το Ευρώ ενισχύεται σημαντικά και σήμερα έναντι του Αμερικανικού νομίσματος, διαπραγματευόμενο το μεσημέρι στο επίπεδο των 1,930 Δολαρίων, από 1,079 Δολάρια μόλις προχθές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr