Αμφίρροπη μονομαχία ανάμεσα στις παρατάξεις Μακρόν και Μελανσόν

.

Τόσο η παράταξη Μακρόν όσο και αυτή του Μελανσόν λαμβάνουν από 25,2%. Όπως εκτιμούν το εκτιμούν το δημοσκοπικό ινστιτούτο Ipsos-Sopra Steria για τη γαλλική τηλεόραση και το γαλλικό ραδιόφωνο, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν έρχεται τρίτος με ποσοστό 18,9%, οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί τέταρτοι με 13,7% και πέμπτη η Reconquête! με 3,9%.

Τα περισσότερα, πάντως, δημοσκοπικά ινστιτούτα και τηλεοπτικοί σταθμοί της Γαλλίας εμφανίζουν τη Λαϊκή Ένωση του Μελανσόν να έρχεται πρώτη στον πρώτο γύρο των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά με διαφορά μικρότερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας από την παράταξη Μακρόν.

  • Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις έδρες που θα κερδίσει κάθε παράταξη στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, η παράταξη του Μακρόν έρχεται, σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες, πρώτη, με αρκετές πιθανότητες να κερδίσει και την απόλυτη πλειοψηφία
exit_poll1

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Ιpsos, τα αποτελέσματα θα μεταφραστούν μετά τον δεύτερο γύρο στην ακόλουθη κατανομή εδρών: από 255 έως 295 για τον συνασπισμό του Μακρόν, η αριστερή συμμαχία θα ακολουθήσει με 150 έως 190 έδρες, οι Ρεπουμπλικανοί με 50 έως 80 έδρες και η ακροδεξιά της Λεπέν από 20 έως 45 έδρες.

Βάσει των εκτιμήσεων του BFMTV, που δίνει οριακή πρωτιά στο στρατόπεδο Μελανσόν, η παράταξη Μακρόν εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει από 270 έως 310 έδρες, η αριστερή Συμμαχία από 170 έως 220, η ακροδεξιά από 33 έως 53 έδρες και οι Ρεπουμπλικανοί από 15 έως 30.

.

Ρεκόρ αποχής

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σημαδεύτηκε από ρεκόρ αποχής, που εκτιμάται ότι ανήλθε σε 52,8%. Αντίστοιχα, η συμμετοχή στις κάλπες ανήλθε, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, σε ποσοστό μόλις 47,2% -ήτοι, το χαμηλότερο από το 1958.

Τα άλλα exit polls

Σύμφωνα με άλλο exit poll, της γαλλόφωνης βελγικής εφημερίδας Le Libre, μικρό προβάδισμα έχει ο Ζαν Λικ Μελανσόν, σε σχέση με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο αριστερός ηγέτης κατάφερε να συσπειρώσει τα κόμματα της Αριστεράς, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους στη Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Σοσιαλιστική Ενότητα (NUPES) και να συγκεντρώσει το ποσοστό του 25,7% απέναντι στη συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν, Ensemble! (Μαζί!), που συγκεντρώνει ποσοστό 25%. Στο 19,3% υπολογίζεται το ποσοστό της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Το τρίτο δημοσκοπικό ινστιτούτο δίνει νίκη στον Μακρόν με 26,2% μπροστά από το Nupes, που έχει 25,8%. Τα τρία ινστιτούτα δίνουν στον Εθνικό Συναγερμό 19,3%, 19,8% και 18,5% ενώ οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίζουν από 11% έως 14%.

Στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο… σχεδόν ένας στους δυο Γάλλους που πήγε να ψηφίσει, κλήθηκε να επιλέξει ποιου κόμματος τον υποψήφιο ψηφίζει. Αν ένας υποψήφιος υπερβεί στον σημερινό πρώτο γύρο το 50% των ψήφων εκλέγεται βουλευτής. Αν όχι, στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής έχουν το δικαίωμα να κατέλθουν οι δυο πρώτοι σε ψήφους, αλλά και όσοι καταφέρουν να υπερβούν το 12,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Στον δεύτερο γύρο, βουλευτής εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους.

Στην πράξη όλα αυτά σημαίνουν ότι στη μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών θα κονταροχτυπηθούν, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μακρόν και ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μελανσόν, αφού, με την αποχή στο 52,8%, είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξουν πολλές εκλογικές περιφέρειες, όπου θα περάσει και τρίτος υποψήφιος στον δεύτερο γύρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr