διπλωματία άμυνα

Στο δίπτυχο διπλωματία και αμυντική θωράκιση της χώρας στηρίζεται η στρατηγική της Αθήνας για την αναχαίτιση τω τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή.

Στην κυβέρνηση παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς, η συγκυρία είναι ιδιαίτερη, με την εσωστρέφεια να επιστρέφει στην Ευρώπη και την Άγκυρα να δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει την επιθετική της στρατηγική.

Η ανανέωση της NAVTEX για τις δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στα νότια Καστελόριζου και Ανατολικά Ρόδου, προτού συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου, είναι ενδεικτική των προθέσεων της Αγκυρας να συντηρήσει το κλίμα έντασης στην περιοχή.

Από την πλευρά της Αθήνας, υπάρχουν μια σειρά από εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ), επικρατέστερη από αυτές είναι η διακοπή των δραστηριοτήτων του «Ορούτς Ρέις» στις 14 Νοεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσει σε αναγκαίες εργασίες συντήρησης στην Αττάλεια και επιστροφή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Τα δύο βασικά σενάρια κλιμάκωσης είναι η αποστολή πλωτού γεωτρύπανου στο «τριεθνές» Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου ή, αν ο κ. Ερντογάν αποφασίσει να οδηγήσει την κρίση στα άκρα, η «ενεργοποίηση» των περιοχών ερευνών δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Ανοίγει τη διπλωματική “ομπρέλα” η Αθήνα 

Η Αθήνα, μετά τις πολύ σημαντικές επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Γερμανία, αλλά και τις διαρκείς συνομιλίες με παράγοντες του αραβικού κόσμου, ιδίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), είναι έτοιμη να διευρύνει τη διπλωματική και στρατιωτική συνεργασία με χώρες της περιοχής του Κόλπου.

Άλλωστε, ήδη κυοφορείται τριμερής με τη συμμετοχή ΗΑΕ και Ινδίας, ωστόσο ο ρυθμός θα κριθεί με βάση και τον ρυθμό της πανδημίας.

Τις διπλωματικές προσπάθειες της Αθήνας βοηθά και η εκστρατεία προώθησης ενός ρόλου διεθνούς προστάτη του Ισλάμ που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει η Αγκυρα, προκαλώντας ανησυχία και εκνευρισμό σε αρκετές ευρωπαϊκές και όχι μόνο πρωτεύουσες.

Μια ένδειξη της προσήλωσης της Αγκυρας στη συντήρηση της προώθησης του αφηγήματος αυτού, ήταν και η στάση που τήρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την περασμένη Τετάρτη, κατά την πανηγυρική τελετή ολοκλήρωσης της προεδρίας της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Λίγο πριν φθάσει στην εκδήλωση ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσαβούσογλου (δια τηλεδιάσκεψης) εκμεταλλεύθηκε την παρουσία των θεσμών του Συμβουλίου (γ.γ. Μαρία Μπούριτς, πρόεδρος κοινοβουλευτικής συνέλευσης Ρικ Ντέμς, επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ντούνια Μιγιάτοβιτς και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Ρόμπερτ Σπάνο) και επικαλέστηκε τις ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να επιτεθεί στη Γαλλία για προσβολή του Ισλάμ.

Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη του σεβασμού των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα.

Αμέσως μετά τελικά πήρε τον λόγο ο υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος και έσπευσε να συμφωνήσει για περί εδαφικής ακεραιότητας, θυμίζοντας, όμως, στον κ. Τσαβούσογλου ότι αυτά ισχύουν και για την Κύπρο.

Συμφωνία με τις ΗΠΑ

Από πλευράς των εξοπλιστικών, το ΓΕΝ εισηγείται διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για προμήθεια τεσσάρων φρεγατών MMSC, αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και συμπαραγωγή στο μελλοντικό πρόγραμμα των FFGX.

Στην πραγματικότητα η εισήγηση του ΓΕΝ δεν είναι τυχαία, αλλά απόλυτα εναρμονισμένη με μια συνολική προσπάθεια της Αθήνας να έλθει ακόμα πιο κοντά με την Ουάσιγκτον σε ζητήματα αμυντικής συνεργασίας και να λύσει το χρονίζον πρόβλημα των ναυπηγείων.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ευρύτερη συζήτηση, έξω και πέρα από τα αμιγώς αμυντικά, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει κατατεθεί ακόμα και εκείνη της δημιουργίας στον Σκαραμαγκά, ενός σταθμού για τη μεταφορά, την αποθήκευση και την επαναεριοποίηση φυσικού αερίου.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα συνολικό βιομηχανικό πρότζεκτ.

Πέρα από τα «Ραφάλ» τα οποία προχωρούν, επίσης, ταχέως, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας συζητά και την αγορά συστημάτων αντιμετώπισης απειλών που μπορεί να προέρχονται από drones (anti-drones).

Προβάδισμα φαίνεται ότι έχουν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι, μέσω της ELBIT θα κληθούν σύντομα να προχωρήσουν σε οριστικοποίηση των συζητήσεων για τη δημιουργία διεθνούς αεροπορικού εκπαιδευτικού κέντρου στην Καλαμάτα.

Σε γενικές γραμμές οι συζητήσεις με τους Ισραηλινούς για συστήματα UAV και αντίμετρα αυτών, φαίνεται ότι θα περιλάβουν πολύ περισσότερα από τα δύο HERON που έχουν παραληφθεί από την Πολεμική Αεροπορία.

Πηγή: economico.gr