Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει μετά την επανεκλογή του, ώστε να σηματοδοτήσει «την ισχύ του γαλλογερμανικού ζεύγους», ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Πλούσια ατζέντα

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν για μια διμερή συνομιλία και θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί στο Βερολίνο αφού συμμετάσχει στην Ημέρα της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή της ολοκλήρωσης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ένα χρόνο μετά την έναρξή της.

Με τον Όλαφ Σολτς, θα θίξουν «ζητήματα που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με τα διακυβεύματα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας», ιδιαίτερα «όσον αφορά την άμυνα και την ενέργεια», σύμφωνα με το Ελιζέ. «Θα ασχοληθούν επίσης με τα μεγάλα διεθνή ζητήματα στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της G7, η σύνοδος κορυφής της οποίας θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Η κατάσταση στο Σαχέλ, στα δυτικά Βαλκάνια και η σχέση ΕΕ-Κίνας θα συζητηθούν επίσης», όπως και «τα διμερή ζητήματα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία».

Αναθέρμανση του γαλλογερμανικού άξονα

Στην πραγματικότητα, πέραν από το «μενού» της ατζέντας της συνάντησης, Παρίσι και Βερολίνο μοιάζουν να επιδιώκουν να «ευθυγραμμιστούν» ξανά, μετά τα χρόνια της κυριαρχίας της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έμοιαζε να βάζει πρώτα και πάνω από όλα τα γερμανικά συμφέροντα, συχνά σε βάρος της Γαλλίας, ιδίως δε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στα χρόνια της δεκαετίας του 2010, όταν το Βερολίνο επέβαλε «τυφλή» λιτότητα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι δύο ηγέτες φαίνεται ότι ξαναβρίσκουν τον «κοινό βηματισμό» των χωρών τους με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου Μακρόν και Σολτς ήταν από τους πρώτους που επιδίωξαν απευθείας συναντήσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και συνεχίζουν να κρατούς ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με τη Μόσχα στο ανώτερο επίπεδο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr