Ουκρανός πρέσβης

Σε ανάκληση προηγούμενης δήλωσής του προχώρησε ο Ουκρανός πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο Βαντίμ Πριστάικο, ο οποίος νωρίτερα φάνηκε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής της χώρας του στο ΝΑΤΟ «προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο με τη Ρωσία».

Μιλώντας στο BBC και επιχειρώντας να διευκρινίσει το σχόλιό του, ο Πριστάικο σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει συνταγματική δέσμευση για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και ότι εξαρτάται από το ΝΑΤΟ το ίδιο κατά πόσον η χώρα θα γίνει αποδεκτή.

Οι προηγούμενες δηλώσεις του 

Νωρίτερα, ο Πριστάικο, μιλώντας και πάλι στο BBC, είχε περιγράψει την Ουκρανία ως «ευέλικτη» σε ό,τι αφορά τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, την κίνηση δηλαδή που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει casus belli.

«Ενδέχεται, κυρίως καθώς απειλούμαστε με αυτό τον τρόπο, εκβιαζόμαστε από αυτό και πιεζόμαστε να το πράξουμε» απάντησε ο Πριστάικο όταν ρωτήθηκε αν το Κίεβο μπορεί να αλλάξει τη στάση του σε ό,τι αφορά την ένταξή του στο ΝΑΤΟ.

Παρέμβαση Κιέβου

Τις δηλώσεις του Ουκρανού πρέσβη «ακύρωσε» και ο Σεργκίι Νικιφόροφ, εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι τονίζοντας ότι «οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ παραμένουν απόλυτη προτεραιότητα για το Κίεβο.

«Αυτή η πορεία δεν περιλαμβάνεται απλώς στο Σύνταγμα, αλλά αποτελεί και ομόφωνη επιθυμία των αρχών και της κοινωνίας» τόνισε Νικιφόροφ μιλώντας στο Reuters.

«Ο κύριος πρεσβευτής χρησιμοποίησε τη λέξη ‘ευελιξία’. Πιστεύω ότι αξίζει να του δώσουμε την ευκαιρία να εξηγήσει τι ακριβώς είχε στο μυαλό του» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Παρερμηνεύθηκαν»

Από την πλευρά του ο Πριστάικο έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του, οι οποίες, όπως δήλωσε, παρερμηνεύθηκαν, εξηγώντας ότι η Ουκρανία προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο είναι έτοιμη για πολλές υποχωρήσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση με το ΝΑΤΟ.

«Δεν είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ τώρα και για να αποφύγουμε τον πόλεμο είμαστε έτοιμοι για πολλές υποχωρήσεις και για αυτό τον λόγο συνομιλούμε με τους Ρώσους», εξήγησε ο Ουκρανός πρεσβευτής. «Δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, (η ένταξη μας στο οποίο) περιλαμβάνεται στο Σύνταγμά μας»πρόσθεσε.

«Δεν θα καθυστερήσουν οι φιλοδοξίες μας να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, αυτό για το οποίο μιλάμε είναι ότι δεν ανήκουμε στην οικογένεια τώρα, οπότε πρέπει να επιζητήσουμε κάτι άλλο, κάτι σαν διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία, με τις ΗΠΑ», επεσήμανε ο Πριστάικο. «Οπότε, πέρα από το ΝΑΤΟ εξετάζουμε κάποιες άλλες διευθετήσεις που θα μας επέτρεπαν να επιβιώσουμε από αυτή τη δοκιμασία τώρα»

Όταν ρωτήθηκε ξανά αν η Ουκρανία αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ο Πριστάικο απάντησε: «Όχι»

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr