ανακύκλωση συσκευών

Από τη «δεξαμενή» των αιτήσεων που έχουν γίνει ήδη για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα γίνει η επιλογή των νέων 140.000 επιλαχόντων, με τους οποίους θα επεκταθεί ο αριθμός των τυχερών που θα λάβουν voucher.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της α’ φάσης του πραγράμματος, θα ανακοινωθεί και επίσημα η επέκταση του προγράμματος με την ένταξη των νέων δικαιούχων.

Οι ωφελούμενοι της α΄φάσης ξεπέρασαν τις 230.000

Μέχρι στιγμής, οι ωφελούμενοι της α’ φάσης ξεπέρασαν συνολικά τις 230.000, μετά και την πρώτη επέκταση, λόγω του πλεονάσματος που δημιουργήθηκε, από το οποίο και εκδόθηκαν επιταγές για άλλους 80.000 επιλέξιμους στο πρόγραμμα.

Το ίδιο αναμένεται να γίνει και αυτή τη φορά. Για την ακρίβεια, κάθε δικαιούχος επιδοτείται με 135-710 ευρώ, για να αντικαταστήσει από μία έως τρεις συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, 1 ψυγείο και 1 καταψύκτη), ωστόσο πολλοί από αυτούς δεν εξαντλούν το ποσό που τους αναλογεί, οπότε το υπόλοιπο πιστώνεται εκ νέου στο πρόγραμμα.

Νέος κύκλος επιδοτήσεων

Υπενθυμίζεται πως στις 18/10 ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων μηνυμάτων στους 200.000 νέους δικαιούχους του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», οι οποίοι έλαβαν στο κινητό τους τον κωδικό του voucher με το οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Αντίστοιχα θα γίνει και η ενημέρωση των νέων δικαιούχων για την β’ φάση του προγράμματος.

Οι νέοι δικαιούχοι – όπως και οι πρώτοι – θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν 3 ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, με νέες πιο αποδοτικές.

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου και αφορά την αγορά κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.

Ειδικότερα, για τους σκοπούς του Προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:

  • κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,
  • ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου
  • καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη

Για τους σκοπούς της απόσυρσης, ως ένα (1) κλιματιστικό ορίζεται μια Εσωτερική και μια Εξωτερική Μονάδα (σετ).

Οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονταν πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr