Nord Stream

Ως ένα νέο στάδιο κλιμάκωσης από πλευράς του Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro την δολιοφθορά στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream στο πλαίσιο της ουκρανικής αντεπίθεσης και της προσάρτησης αυτονομιστικών εδαφών, που δεν αναγνωρίζονται από τις δυτικές χώρες.

Όπως σημειώνει ο διευθυντής του Γάλλο-Ρωσικού Παρατηρητηρίου στη Μόσχα, Ιγκόρ Ντελανουά, «υπάρχουν άλλοι τρόποι για να δείξουν, πως η Ρωσία βρίσκεται σε μια λογική κλιμάκωσης, πριν χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια, και η δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς», αλλά, όπως σημειώνει, για να θεωρηθεί ότι «είναι μέρος μιας τέτοιας λογικής, αυτή η πράξη θα έπρεπε να διεκδικηθεί, διαφορετικά το ενδιαφέρον εξανεμίζεται».

Προειδοποίηση στους συμμάχους; 

Στο πλαίσιο αυτό η δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 θα μπορούσε να αποτελεί προειδοποίηση για τους συμμάχους της Ουκρανίας, ότι η Ρωσία είναι σε θέση να επιτεθεί σε άλλους αγωγούς φυσικού αερίου, ακόμη και σε υποθαλάσσια καλώδια, που μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των τηλεπικοινωνιών του κόσμου και αυτο το αποδεικνύει.

«Οι Ρώσοι γνωρίζουν τις τοποθεσίες. Περιφέρονται σε αυτές τις περιοχές για αρκετά χρόνια και έχουν την ικανότητα να το κάνουν. Όταν είναι έτοιμοι να καταστρέψουν τους δικούς τους αγωγούς φυσικού αερίου, τίποτα δεν εμποδίζει να φανταστούμε ότι μπορεί να επιτεθούν σε άλλες υποδομές» εκτιμά ο Γάλλος αναλυτής προσθέτοντας ταυτόχρονα, ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται να «αποδείξει» για το τι είναι ικανή.

Μια άλλη απίθανη υπόθεση είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτό το πρόσχημα, για να αυξήσει την παρουσία της στη Βαλτική, αλλά, και εδώ, κατά τον Ντελανουά «δεν το χρειάζονται αυτό και μπορούν πολύ εύκολα να μεταφέρουν σκάφη με πυραύλους Kalibr στη λογική της κλιμάκωσης στην οποία βρισκόμαστε».

Για να μην «σπάσουν» τα συμβόλαια

Ένα άλλο επιχείρημα υπέρ του ενδεχόμενου να βρίσκεται η Ρωσία πίσω από το σαμποτάζ στον Nord Stream είναι, σύμφωνα με τον ερευνητή Εντουάρντ Τζολί από το ινστιτούτο Irsem, ότι «η δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου θα επέτρεπε στη Μόσχα να απαλλαγεί γρήγορα από το πλεόνασμα φυσικού αερίου, παράγoντας ταυτόχρονα ένα στρατηγικό αποτέλεσμα».

Οι εκρήξεις στον αγωγό φυσικού αερίου θα μπορούσε επίσης, σύμφωνα με τη Le Figaro, να έχει ως στόχο την περικοπή της ροής προς την Ευρώπη, χωρίς να «σπάσουν» συμβόλαια. Ωστόσο, προστίθεται στο δημοσίευμα, οι Ρώσοι θα βρεθούν σύντομα χωρίς επιχειρήματα και θα πρέπει να επανεκκινήσουν τον Nord Stream 1, αν δεν θέλουν η διαμάχη να καταλήξει στα δικαστήρια.

Με την δολιοφθορά, «θα επικαλεστούν τη ρήτρα ανωτέρας βίας, χάρη στην οποία θα αισθάνονται νόμιμοι να σπάσουν το συμβόλαιό τους, εξαιτίας ενός γεγονότος που δεν μπορεί να ελέγξει», αναλύει ο Ντελανουά προσθέτοντας, ότι «αυτή η στρατηγική δεν θα εμποδίσει την υπόθεση «να πάει στο διαιτητικό δικαστήριο, επειδή τα ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια», αλλά η Ρωσία θα είναι σε ευνοϊκή θέση. Ωστόσο, κατά την Le Figaro βάσει αυτού του σεναρίου, παραμένει αναπάντητο ένα ερώτημα: «γιατί να σαμποτάρουν και τον Nord Stream 2, ο οποίος δεν είναι ακόμη σε λειτουργία;»

Πανικός για την Ευρώπη

Δεν αποκλείεται, αυτό το σαμποτάζ να είναι απλά ένας τρόπος να πανικοβληθούν με την άφιξη του χειμώνα οι Ευρωπαίοι, το οποίο, όπως υπενθυμίζει ο Γάλλος αναλυτής, διακήρυτταν ορισμένοι βουλευτές της Δούμας, μη διστάζοντας να συγχαρούν τους εαυτούς τους για το γεγονός, ότι «η Ευρώπη θα ανατριχιάσει αυτόν τον χειμώνα, ενώ εκείνοι θα είναι ζεστά».

Μια προοπτική που μπορεί επίσης να δημιουργήσει διχόνοια στην καρδιά της ΕΕ, καθώς «αυτό το σαμποτάζ χειροτερεύει το πλαίσιο, ειδικά για τη Γερμανία, διότι, ναι μεν η Γαλλία είχε σχεδιάσει να της παραδώσει φυσικό αέριο, αλλά αυτό θα θέσει τα πάντα υπό αμφισβήτηση».

Άλλωστε, αυτός θα ήταν και ο στρατηγικός σκοπός των Ρώσων, αν το σαμποτάζ είναι δικό τους έργο. Να «προκαλέσει μια ψυχολογική εξάρθρωση του αντιπάλου», μέσω διχασμού, αποδιοργάνωσης και παγκόσμιας δυσπιστίας, σύμφωνα με τον Τζολί κατά τον οποίον σε αυτό προστίθεται και μια πιθανή επίδραση «εκτροπής», καθώς, ενώ «όλος ο ευρωπαϊκός Τύπος μιλάει για αυτή τη δολιοφθορά, σε αυτό το διάστημα η Ρωσία θα επικυρώσει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών».

Η θεωρία για τις ΗΠΑ

Ωστόσο, κατά την Le Figaro αν και όλα δείχνουν πως η Ρωσία είναι ο ιδανικός ένοχος, η αμερικανική επιλογή δεν πρέπει να απορριφθεί πολύ γρήγορα. «Ποτέ δεν χώνεψαν αυτούς τους αγωγούς φυσικού αερίου και ο Τραμπ ήταν πολύ αναστατωμένος με τον Nord Stream 2», υπενθυμίζει ο Ντελανουά. «Αυτό το σαμποτάζ θα καταστήσει δυνατή την αύξηση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες», τονίζει, ο Τζολί.

Σημειώνεται, ότι η δήλωση του Τζο Μπάιντεν δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, «εάν η Ρωσία εισβάλει (στην Ουκρανία), τότε δεν θα υπάρχει άλλος Nord Stream 2. Θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό», έχει επίσης πυροδοτήσει σενάρια στα social media και έχει αφυπνίσει θεωρίες συνωμοσίας.

Θα υποφέρουν και οι ΗΠΑ 

Αλλά, όπως παρατηρεί ο αναπληρωτής διευθυντής του Γάλλο-Ρωσικού Παρατηρητηρίου «αν η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, θα υποφέρουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες», καθώς πολλές αμερικανικές εταιρείες συνδέονται με ευρωπαϊκές εταιρείες και θα μπορούσαν να επηρεαστούν έμμεσα.

Η Le Figaro καταλήγοντας αναφέρει πως δεν υπάρχουν στοιχεία, ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δολιοφθορά των δικών της αγωγών φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, αλλά, από την άλλη, δεν εκλείπουν οι λόγοι για να το πράξει: Διακοπή της ροής χωρίς διακοπή των συμβάσεων, πρόκληση πανικού και διχασμού μεταξύ των Ευρωπαίων, δημιουργία εκτροπής, σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία…

«Είτε η δολιοφθορά είναι έργο των Ρώσων ή των Αμερικανών, είναι σε κάθε περίπτωση ένα νέο ταμπού που καταρρέει» και «ένα ακόμη σημάδι, ότι όλα τα χτυπήματα επιτρέπονται», καταλήγει ο Ντελανουά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr