Πολύ βαρύ τίμημα για την Τουρκία έχει ήδη το φλέρτ της με τη Ρωσία και η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400, σύμφωνα με αναλυτή, ο οποίος «βλέπει» ακόμα μεγαλύτερη απομάκρυνση της Άγκυρας από τη Δύση.

Όπως σημειώνει ο Μπουράκ Μπεκντίλ σε άρθρο του για το BESA, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο στην Τουρκία από τις ΗΠΑ για τους S-400 κρύβουν πολλές παγίδες για την Άγκυρα και έχουν συνέπειες που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Το «κόστος» των F-35

Συγκεκριμένα, αρχής γενομένης από αυτούς καθαυτούς τους S-400, ο αναλυτής εκτιμά ότι η Τουρκία πλήρωσε 2,5 δισ. δολάρια για ένα οπλικό σύστημα που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ, όπως φαίνεται από τις κινήσεις της σχετικά με το σύστημα.

Επίσης, οι S-400 κόστισαν ήδη στην Τουρκία την αποβολής της από το πρόγραμμα των F-35, που σημαίνει απώλειες 10 δισ. δολαρίων για τα επόμενα δέκα χρόνια για την τουρκική πολεμική βιομηχανία συν απώλεια ενός υπερσύγχρονου οπλικού συστήματος.

Ακόμα χειρότερα, φαίνεται ότι τα αεροσκάφη 5ης γενιάς που προορίζονταν για την Τουρκία, θα καταλήξουν στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις ΗΠΑ για να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35, αποκτώντας εναέρια υπεροπλία.

Τα «ψιλά γράμματα» των κυρώσεων

Ωστόσο, τα χειρότερα για την Τουρκία βρίσκονται στα «ψιλά γράμματα» των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν βάσει του νόμου CAATSA, ο οποίος επί της ουσίας απαγορεύει και τις εξαγωγές από την Τουρκία όπλων που περιλαμβάνουν αμερικανική τεχνολογία.

Κάπως έτσι, το σχέδιο εξαγωγής στο Πακιστάν 30 επιθετικών ελικοπτέρων T129 της τουρκικής βιομηχανίας ΤΑΙ «πάει περίπατο» και μαζί και το συμβόλαιο του 1,5 δισ., καθώς για να προχωρήσει η εξαγωγή χρειάζεται το ΟΚ των ΗΠΑ.

Ο Μπεκντίλ εκτιμά ότι οι κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ θα σπρώξουν την Τουρκία όλο και περισσότερο στην τροχιά της Ρωσίας, από την οποία θα καταλήξει να εξαρτάται για εξοπλισμούς και εισαγωγή τεχνολογίας, για την οποία η Μόσχα είναι φειδωλή.

Πηγή: economico.gr